Koncerty Praha – Do Nového roku "po hlavě " dva koncerty 1.1.2010 Blues sklep

28.12.2009 20:41

Originální pražský synkopický orchestr american jazz 1920's, pátek, 1. 1. 2010, 16.00 -  Johan Strauss Gala, classic in jazz pátek, 1. 1. 2010, 21.00

Originální pražský synkopický orchestr krouží na naší hudební scéně dostatečně dlouho a jejich repertoár zaslechl kde kdo. Jejich hudební aranžmá jako vytažená ze starých časů a z dob, kdy lidé byli lidmi, věrně vystihuje ducha dvacátých a třicátých let.

Nejznámějších melodie Johanna Strausse v podání kapely JAZZ RABBLE a jejich hostů. Novoroční koncert, ve kterém jazz prochází klasikou a naopak.

 Historie - ORIGINÁLNÍ PRAŽSKÝ SYNKOPICKÝ ORCHESTR se zrodil nejprve v hlavě svého zakladatele, kapelníka, trumpetisty, pianisty, aranžéra a muzikologa Pavla Klikara. Světlo světa spatřil pak na podzim roku 1974. Kvintet se třemi dechovými nástroji a typickou, pouze dvoučlennou rytmickou sekcí, tvořenou pianem a banjem, zněl od začátku až neuvěřitelně autenticky a záhy vyvolal mimořádný zájem posluchačů i hudebních kritiků. Základem jeho práce bylo zejména důkladné studium a analýza přímých zvukových pramenů a trpělivá snaha o rekonstrukci dobového hudebního myšlení a estetiky, spojená se znovuoživením zapomenutých herních technik a improvizačních dovedností. To vše s pro soubor typickou důsledností, dotaženou do posledních detailů včetně použití původních historických hudebních nástrojů.

V roce 1976 byl kvintet posílen o druhý saxofon a housle. Přibyl rovněž zpěvák – crooner Ondřej Havelka, který v orchestru působil dalších 19 let. Éra tohoto osmičlenného obsazení vyvrcholila triumfálním úspěchem na festivalu Starého jazzu v holandské Bredě v květnu 1978. Na podzim téhož roku byl orchestr dále rozšířen na dvanáctičlenné obsazení, typické pro většinu amerických tanečních orchestrů 20. let a vydal se na plně profesionální dráhu.

Originální pražský synkopický orchestr má za sebou přes tři tisíce vystoupení v České republice i většině evropských zemí, účast na řadě významných festivalů i množství samostatných pořadů pro televizní stanice v Německu, Francii, Švýcarsku a Velké Británii. Ve své vlasti se díky televizním, rozhlasovým a gramofonovým prezentacím stal jedním z nejpopulárnějších souborů.

V posledních letech se orchestr vrátil k menšímu, komornímu obsazení, v němž mimo jiné účinkuje na pravidelných promenádních koncertech na pražském Karlově mostě.

 Duší ansáblu je jeho zakladatel a kapelník Pavel KLIKAR. Jeho autentická a rafinovaná aranžmá jsou spolu s nekompromisním přístupem k otázkám stylové interpretace základem úspěchu ORIGINÁLNÍHO PRAŽSKÉHO SYNKOPICKÉHO ORCHESTRU. Jako trumpetista udivuje posluchače i ve světovém měřítku ojedinělou schopností improvizovat v několika zapomenutých stylech tak, že nikdy nejde o kopii, ale vždy o nový výsostně tvořivý akt zpřítomnění uměleckých koncepcí a postupů, které již dávno odešly z našeho světa spolu s jejich někdejšími nositeli.

Za svou uměleckou činnost obdržel v roce 1996 cenu „Czech Grammy“ a v roce 2006 mu byla udělena Cena České hudební rady za celoživotní dílo.

 

více informací: www. bluessklep.cz 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz