Koncert, výstava v Praze - Jarda Hutka v Pitomé kavárně

05.05.2010 07:51

Pitomá kavárna pořádá výstavu, která potrvá do konce července 2010. Známý hudebník a písničkář Jaroslav Hutka zde od 31. 5. vystavuje své linorytecké práce.

Jarda Hutka v Pitomé kavárně

Hutkova tvorba je známá především popularizací moravských lidových písní. Tvrdí, že chtěl být původně malířem nebo grafikem. Jeho životní cesta ho však přivedla k práci skladatele, zpěváka a spisovatele. Počátkem sedmdesátých let se mu naskytla možnost vydat v Mladém světě přílohu s vlastními ilustracemi. Redakce jeho příspěvky odmítla s důvodem, že "neodpovídají duchu moravských písní", pro Hutku to však znamenalo počátek jeho výtvarné činnosti.
Mezi jeho neznámější písničky patří Krásný je vzduch, kterou složil jako hymnu pro folkový festival v Náměšti na Hané v roce 1973. Přestože se prodalo více než 20.000 vstupenek, festival byl tři týdny před konáním v rámci postupující normalizace zakázán a asi 5000 přítomných diváků bylo rozháněno SNB. Na památku této události Hutka dále tuto písničku zpíval a publikoval pod názvem Náměšť.

Reakcí na policejní šikanu opustil v říjnu roku 1978 ČSSR a žil v emigraci v Nizozemsku. Po pádu komunismu se v roce 1989 vrátil a již v listopadu zpíval na Letenské pláni. Postupem času se z něho stal kritik české postkomunistické demokracie.

Výstava linorytů v Pitomé kavárně připomene méně známou tvůrčí činnost Jaroslava Hutky. První červnový den se návštěvníci mohou od 19. hodin osobně s Jardou Hutkou setkat na vernisáži, jejíž součástí bude komorní koncert a představení celoživotního Hutkova fejetonistického díla. Pitomou kavárnu najdete v Preslově ulici č. 3 v Praze na Smíchově.

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz