Koncert MAKANNA - 110. vyročí narození židovského spisovatele Jiřího Weila, 24. května 2010

21.04.2010 19:52

Jste zváni na premiéru koncertního provedení baletu MAKANNA, české skladatelky a varhanice Ireny Kosíkové, na motivy stejnojmenného románu židovského spisovatele Jiřího Weila, která se bude konat v pondělí 24. května 2010, od 19:30 hodin, v NG - Klášteře sv. Anežky České v Praze (Milosrdných 17, Praha 1).

Koncert MAKANNA se koná pod záštitou Sira Toma Stopparda a Václava Havla

Na koncertě MAKANNA vystoupí Jan Židlický - recitace, český violoncellista František Brikcius a Talichův komorní orchestr pod vedením dirigenta Jana Talicha.

Koncert MAKANNA se koná pod záštitou Sira Toma Stopparda a Václava Havla u příležitosti 110. výročí narození Jiřího Weila (1900 - 1959) a v rámci festivalu Daniel Pearl World Music Days.

 Ve spolupráci s Národní galerií, Židovským muzeem v Praze, Talichovým komorním orchestrem a Hl. městem Prahou. Více informací na http://www.Brikcius.com a http://www.iKosik.com .


IRENA KOSÍKOVÁ: MAKANNA (2010) - premiéra
pondělí 24. květen 2010,  19:30 hod., Klášter sv. Anežky České v Praze

JAN TALICH - dirigent
JAN ŽIDLICKÝ - recitace
FRANTIŠEK BRIKCIUS - violoncello
TALICHŮV KOMORNÍ ORCHESTR

 JIŘÍ WEIL (*6. 8. 1900 - †13.12. 1959)

Prozaik, literární kritik, reportér, překladatel a publicista Jiří Weil se narodil 6. srpna 1900 v Praskolesích u Hořovic. Po maturitě r. 1919 studoval na FF UK slovanskou filologii a srovnávací literaturu. Studia zakončil doktorátem r. 1928. Od r. 1922 několikrát navštívil SSSR, v letech 1933-1935 působil v SSSR jako překladatel a publicista, později po vyloučení z KSČ pobýval půl roku ve Střední Asii (v Kyrgyzstánu, Kazachstánu aj.). Během 2. světové války odmítl nastoupit do transportu židů, skrýval se, byl zatčen, pět měsíců žil nehlášen v nemocnici, fingoval sebevraždu a až do konce války žil v ilegalitě. V letech 1946-1949 byl redaktorem nakladatelství ELK, v letech 1950-1958 pak vědeckým pracovníkem Státního židovského muzea v Praze. V jeho díle se zrcadlí nejen pobyt v SSSR, ale i návštěvy Německa, Švýcarska, Francie a Polska. Byl členem Devětsilu, Bloku, Syndikátu českých spisovatelů, SČS (vyloučen r. 1951, znovu přijat r. 1956). Publikoval v Časopise českého muzea, v listech Kmen, Avantgarda, Literární noviny (třicátá léta a druhá polovina let čtyřicátých), LN, Nový život, Host do domu, Věstník Židovské obce náboženské aj. Je zastoupen v Židovských ročenkách. Překládal díla ruských autorů. Spoluredigoval edici Dětské kresby na zastávce smrti. Terezín 1942-1944 (1959).  Napsal celou řadu povídek a románů, např. Moskva-hranice (1937, 2. vyd. v r. 1969 bylo zakázáno), Dřevěná lžíce (1938), Makanna, otec divů (1946), Barvy (1946), Život s hvězdou (1949), Harfeník (1958), Žalozpěv za 77 297 obětí (1958), Na střeše je Mendelssohn (1960). Zemřel 13. prosince 1959 v Praze. V roce 2010 si připomínáme jeho 110. výročí narození.


IRENA KOSÍKOVÁ

Česká varhanice a skladatelka Irena Kosíková se narodila v Praze do intelektuální rodiny zakázaného filosofa Karla Kosíka a literární vědkyně Růženy Grebeníčkové, držitelky Herderovy ceny. Hru na varhany začala studovat u prof. Jana Hory, současně s klavírní průpravou u prof. Elišky  Kleinové a prof. Arnoštky Grünfeldové. Vystudovala konzervatoř Jaroslava Ježka hru na varhany u prof. Jaroslavy Potměšilové a dirigování u prof. Karla Fialy. Z politických důvodů jí nebylo umožněno další studium. Soukromá studia skladby u prof. Miroslava Raichla. Po revoluci byla přijata na Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU) v Brně do varhanní třídy prof. Aleny Veselé a prof. Kamily Klugarové. Je absolventkou Hudební akademie múzických umění (HAMU) v Praze u prof. Josefa Popelky. Kromě koncertní činnosti komponuje. Její skladby byly hrány v České republice, Belgii, Bosně a Herzegovině, Bulharsku, Izraeli, Německu, Polsku, Rusku, Turecku, Švédsku a Velké Británii. Jako varhanice se specializuje na interpretaci děl Johanna Sebastiana Bacha: kompletní provedení varhanních tokát, fantasií, Lipských chorálů, Umění fugy, Varhanní mše atd. Více informací na http://www.iKosik.com .


JAN TALICH

Houslista a dirigent Jan Talich vystudoval pražskou konzervatoř a poté absolvoval AMU ve třídě Václava Snítila. Další studium v USA u Shmuela Ashkenasiho a na anglické Guildhall School of Music u Yfraha Naeamana. V roce 1989 získal 1. cenu v Mezinárodní houslové soutěži Václava Humla v Záhřebu. Jako sólista vystoupil Jan Talich s orchestry i jako komorní hráč (Talichovo kvarteto) po celé Evropě i v USA. V posledních letech se stále více věnuje dirigentské činnosti a je žádán jako dirigent mnoha orchestry v ČR i v zahraničí. Od sezóny 2008/09 je šéfdirigentem JKF. Hraje na housle z dílny J. Gagliana 1780 a A. Stradivariho 1729. http://www.Talich.com .


JAN ŽIDLICKÝ

Jan Židlický se narodil v Praze v roce 1949. Vystudoval Husovu bohosloveckou fakultu. Jeho prvním působištěm byla fara v Hostovicích pod Brdy. Pastorační činnost Jana Židlického byla ukončena STB Beroun. Následují práce v kotelně, na hřbitově Nový Bor, v továrně Felox Všeradice, ve výměníku Pražských tepláren, v Okresním muzeu Orlických hor (OMOH). Po revoluci v roce 1989 je vedoucím kulturního oddělení okresního úřadu Rychnov nad Kněžnou. Od roku 2000 je Jan Židlický farářem CČSH v kostele sv. Jana Křtitele na Prádle v Praze.


FRANTIŠEK BRIKCIUS

Český violoncellista František Brikcius se narodil v Praze. Absolvent Konzervatoře v Praze (prof. J. Kulhan) a JAMU v Brně (prof. B. Havlík, E. Rattay). Další studia v UK (Prof. A. Shuttleworth) a Japonsku. Koncertní turné v ČR a zahraničí (Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Francie, Itálie, Německo, Polsko, Rakousko, Rusko, Švédsko, Turecko, UK). Věnuje se interpretaci violoncellových skladeb 17.-21. století, zejména pak pro violoncello sólo. Dále se soustředí na díla českých, tzv. terezínských a současných skladatelů. V současnosti připravuje eSACHERe projekt. Hraje na violoncello George Kriwalski (1904). http://www.Brikcius.com , http://www.facebook.com/pages/Frantisek-Brikcius/175193328646 a http://www.myspace.com/Brikcius .


TALICHŮV KOMORNÍ ORCHESTR

Talichův komorní orchestr vznikl  roce 1992 na podnět houslisty Jana Talicha ml., prasynovce legendárního českého dirigenta Václava Talicha. Hráči jsou úspěšnými absolventy AMU v Praze a laureáty mnoha soutěží. TKO pravidelně hraje na hudebních festivalech na Pražském jaru, Pražském podzimu, Festivalu komorní hudby v Českém Krumlově, Pražských hudebních slavnostech, Talichově Berouně a koncertuje v zahraničí (Španělsko, Francie, Švýcarsko, Belgie, Německo, Chorvatsko, Itálie). TKO nahrává CD pro naše i zahraniční společnosti (včetně francouzské EMI Records). http://www.Talich.com .

 MAKANNA

Projekt MAKANNA připomíná 110. výročí narození jednoho z našich nejvýznačnějších spisovatelů - Jiřího Weila formou koncertního představení na motivy jeho románu Makanna - Otec divů, který vypravuje o vzestupu a pádu historické osoby lžiproroka ze VII. století. ........ Vytěžen z dávné minulosti cizího orientálního světa je román živým, barvitým obrazem historickým, jímž pronikají zážitky nedávné tyranie. Román byl napsán roku 1940, zadán nakladatelství roku 1941 pod krycím jménem, jehož nositel byl umučen v Mauthausenu.


Spolupořadatelé: Národní Galerie v Praze, Talichův komorní orchestr, Židovské muzeum v Praze
Partneři: Hl. m. Praha, Tiskap, Hudební nadace OSA
Railreklam partner: RailReklam
Oficiální dopravce: Gray Line Czech Republic
Květinový partner: Carmen Flora
Cello partner: Little Cellist
Dokument partner: Cha & Me
Foto partner: Marek Malůšek - FotoMosty
Mediální partneři: Radio Proglas, Akce.cz, Expats.cz, PressWeb, Literární noviny, Prague.tv, Živá historie, Kult.cz, PIS, Prague Events Monthly, Portál české literatury, Scena.cz, Sedmička.cz, E15.cz, Strategie.cz, Dama.cz, Orbion.cz  .


Tisková zpráva & plakát MAKANNA:
http://www.Brikcius.com/Doc/PressKit/Makanna.doc
http://www.Brikcius.com/Images/Poster.MAKANNA.jpg

Zdroj:
http://www.Brikcius.com
http://www.iKosik.com
http://www.Praha.eu
http://www.DanielPearlMusicDays.org

Autor: František Brikcius

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz