Mamadou Diabate a Bekadyia - Palác Akropolis 11. října 2009

30.09.2009 00:10

V zemích západní Afriky je hudba tradičně vyhrazena kastě griotů. Jejich povolání se dědí a díky tomu udržuje po celé generace v rodinných klanech. Klan se jménem Diabate je jeden z nejpočetnějších v několika v zemích západní Afriky a pro rod Diabaté z Burkiny Faso je hlavním hudebním nástrojem balafon.

Mamadou Diabate a Bekadyia - Palác Akropolis 11. října 2009

Balafon je dřevěný melodický bicí nástroj podobný xylofonu. Touto rodinnou tradicí byl předurčen i směr výchovy Mamadou Diabaté.  Hrát začal v pěti letech, jeho prvním učitelem byl pochopitelně otec. Velmi brzy se začal zajímat i o ostatní africkou hudbu, což jeho otce příliš netěšilo. Vše vyřešila účast otce a syna  na Národním kulturním festivalu, kde za společnou hru na balafon opakovaně získali první místo. Od roku 2000 žije Mamadou Diabate v Rakousku, kde se mu daří realizovat s mnoha africkými i evropskými muzikanty několik  různých hudebních projektů.

Mamadou Diabate a Bekadiya je jeden z projektů hlavního protagonisty. Skupina Bekadiya  se poprvé objevila  v roce 2002 a v roce 2008 došlo ke změnám v sestavě, v té působí dodnes.  Spojením tradiční africké hudby a afrických nástrojů s hudbou a nástroji evropskými vzniká skvělá  verze afrojazzu. Afrojazz v tomto pojetí je velmi kvalitní a příjemnou ukázkou toho, že v hudbě nic není nemožné. A toho budeme svědky 11. října v pražském Paláci Akropolis.

Další info:
www.palacakropolis.cz

Předprodej lístků v sítích TICKETPRO a v kavárně Paláce Akropolis.
250,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
270,- Kč Ticketpro
290,- Kč  na místě

 zdroj: TZ Akropolis

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz