Palác Akropolis - Gold Panda mezi sněním a realitou, 24. února 2011

19.01.2011 06:38

Únorové Euroconnections v Paláci Akropolis rozhýbe velký britský objev Gold Panda.Svoje slastné elektronické minisymfonie přiveze 24. února do Paláce Akropolis představit londýnský producent Gold Panda. Jeden z největších objevů britské hudby za rok 2010 bude v Praze servírovat novátorský zvukový koktejl, mezi jehož ingredience patří instrumentální hip hop, sofistikované beaty i blažené syntezátorové melodie.

Autora oceňovaného alba Lucky Shiner na večírku EuroConnections doplní v roli předskokanů české DJské duo Iva8bitová a DJ Menšík.


Slastné pandí symfonie

Když máte správné ingredience a víte jak na to, je vlastně strašně jednoduché natočit skladbu, ze které budou šílet kluby, internet i novináři. Osmyčkujte sampl z jedné staré indické písně, přidejte místo beatu defektní cvakání a celé to opepřete šumem z porouchaného rádia. Tak nějak zní recept na miniaturu Quitter's Raga, kterou se v roce 2009 představil tehdy sedmadvacetiletý londýnský producent Derwin (žádná příjmení, prosím) alias Gold Panda. Svojí stěží dvouminutovou jednohubkou na sebe upoutal pozornost médií a následná EPčka (Quitter's Raga EP a Miyamae EP) z roku 2009 potvrdila, že Británie má nový velký objev. Gold Panda vrátil do londýnských klubů hravost, moment překvapení a také vřelé intimní melodie. Žádný div, že ho k remixování angažovali třeba zpěvačka Little Boots, kapely Bloc Party, HEALTH nebo švédský producent The Field.

Svoji debutovou desku Lucky Shiner vydal Gold Panda na proslavené značce Ghostly International na podzim roku 2010. „Nechtěl jsem dělat beaty ani klubové hymny, chtěl jsem natočit písničky s tradiční strukturou,“ říká Derwin o nahrávce pojmenované po jeho babičce. Natáčel ji na samotě farmy svých příbuzných v Essexu a výsledek nechal smíchat Jamesem Shawem ze Simian Mobile Disco. Hravé elementy jeho singlů získávají na ploše velké desky skoro epické rozměry, hudba si ale zachovává intimitu a vřelost. Do svého dlouhohrajícího debutu vetkal Gold Panda silné zážitky od zlomeného srdce po hořkém rozchodu s přítelkyní až po fascinaci orientálními kulturami, které dlouhé roky studoval.

Lucky Shiner je fantastická inovativní nahrávka, která patří k nejlépe přijatým debutům za rok 2010. Mnohá britská hudební média ji zařadila do svého výročního seznamu nejvydařenějších počinů od časopisů Mojo a The Fly až po obchod Rough Trade. Uhrančivý singl You se pak vešel mezi padesátku nejlepších skladeb roku podle vlivného internetového portálu Pitchfork Media. Album si také vysloužilo srovnání s emocemi nabitou elektronikou projektů jako jsou Four Tet, Boards Of Canada nebo M83.

Na koncertech se Gold Panda pouští před zraky (a hlavně ušima) posluchačů do hravého zvukového kutilství a s pomocí mašinek přetváří své skladby do originálních novotvarů, v nichž si samply a melodie hrají na škatule, škatule, hejbejte se. Jeden z nejoriginálnějších muzikantů současnosti, v jehož elektronické hudbě tepe lidské srdce, se představí českému posluchači 24. února na večírku EuroConnections.

Před Gold Pandou zahraje djské duo Iva 8bitová a DJ Menšík (alias hudební publicisté Aleš Stuchlý a Karel Veselý). Publiku budou servírovat defektní funk, sonické švihlosti, hip hop z budoucnosti, třeštivá osmibitová preludia a ketaminový dub.

Více informací a audio ukázky:

www.luckyshiner.com
www.myspace.com/goldpanda

Gold Panda diskografie:
Quitter's Raga EP (Make Mine, 2009)
Miyamae EP (Various Production, 2009)
You EP (Ghostly International, 2010)
Lucky Shiner (Ghostly International, 2010)

Napsali o albu Lucky Shiner:

„Lucky Shiner je jedna z nejinovativnějších a nejpozoruhodnějších desek roku a opakovaný poslech ji ještě vylepšuje.“
Clash Music

„Jímavé mini-symfonie plné emocionálního náboje a nečekané vřelosti.“
BBC Music

„Deska Lucky Shiner vznikla na venkově kdesi v Essexu, ale jediný poslech prozradí, kde opravdu leží srdce jejího autora. Nahrávka je jako třeštící opiový sen viktoriánského dobrodruha, který se snaží ve své hlavě rekonstruovat svůj výlet na východ utopený v narkotickém opojení. Čistá slast.“
New Music Express

www.palacakropolis.cz

Předprodej lístků v  kavárně Paláce Akropolis a Ticketpro
260,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
260,- Kč +poplatky v Ticketpro
320,- Kč  na místě

Autor: TZ: Palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz