13. ročník mezinárodního festivalu akustické kytary - 7.11.2010 Palác Akropolis

05.11.2010 12:09

Festival pořádají Stanislav Barek, agentura Taktika Muzika a hlavní město Praha.  Brněnská art rocková legenda Progres 2 na Kytaře napříč žánry představí 40 let své tvorby. Před dvěma lety oslavili v rodném Brně čtyřicet let od vzniku kapely. Během kariéry vystřídali čtyři názvy, dali vzniknout sedmi albům, jejich složení se změnilo jedenáctkrát a dvakrát kapelu rozpustili, celkem na osm let. Přesto si vydobyli pověst zásadní formace a o jejich uměleckém odkazu a identitě nikdo nepochybuje - PROGRES 2.

PROGRES 2

Legenda nejen brněnské hudební scény vystoupí na 13. ročníku festivalu Kytara napříč žánry v unikátním složení. 7. listopadu 2010 se na pódiu pražského Paláce Akropolis kromě zakládajících členů Pavla Váněho a Zdeňka Kluka sejdou i další hudebníci z různých období historie Progresu 2. Pavel Váně během večera zahraje také sólově.

"V rámci festivalu se snažíme představovat publiku ty nejlepší hráče na kytaru, ať již domácí nebo zahraniční. Pavel Váně patří k těm kytaristům, kteří zanechali nesmazatelnou stopu na zdejší hudební scéně. Je skvělé, že kromě sólové části společně s ním vystoupí další legenda - kapela, se kterou je takřka nerozlučně spjatý – Progres 2. A to navíc exkluzivně ve speciální sestavě, která spolu nikdy živě nehrála, ale působila v různých obdobích Progresu 2,“ láká publikum dramaturg festivalu Stanislav Barek. Zpěvák a kytarista Pavel Váně, bubeník Zdeněk Kluka, jenž kapelu jako jediný nikdy neopustil, baskytarista Pavel Pelc, klávesista Roman Dragoun a kytarista Miloš Morávek jsou protagonisty nejzásadnějších období skupiny, doby vydání alb Dialog s vesmírem (1980) a Třetí kniha džunglí (1982).

Ještě před očekávaným koncertem brněnské legendy nabídne festival Kytara napříč žánry i jednu legendu spojenou s Prahou. V úterý 26. října vystoupí v žižkovské koncertní síni Atrium matador české kytarové scény Jiří Jirmal. Vstupenky na koncerty lze zakoupit v sítích Ticketpro, Ticketportal nebo v kanceláři spolupořádající agentury Taktika Muzika. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.kytaranapriczanry.cz.

Kapela, která vznikla v roce 1968 pod názvem The Progress Organization, představuje zřejmě to nejlepší z českého art rocku. Muzikanti se inspirovali třeba u skupin Pink Floyd, Cream, Vanilla Fudge, ale i u legendárních Beatles. Uvolněná atmosféra začátků formace trvala příliš krátce, ale ještě než se v dusné atmosféře normalizace rozhodli její členové činnost kapely poprvé ukončit, nahráli první LP Barnodaj.

V roce 1977 se cesty muzikantů opět sešly. I po letech dokázali navázat na první desku – a k posluchačům putovala nahrávka Mauglí. V té době už, opět v novém složení, začalo vznikat přelomové koncepční audiovizuální dílo Dialog s vesmírem, se kterým skupina ještě před jeho studiovou realizací strávila dva roky na turné po tehdejším Československu. Po odchodu Pavla Váněho kapela navázala na předchozí desku albem a dalším audiovizuálním programem Třetí kniha džunglí. Následovaly rocková opera Mozek, album Změna! a koncem osmdesátých let pod názvem Progres-Pokrok parodie na budovatelské písně padesátých let s výstižným názvem Otrava krve. Poté přišla další pauza.

Na pódia kapelu vrátilo v roce 1992 turné Comeback. Kvůli četným aktivitám všech členů koncertuje Progres 2 sporadicky, což z jejich vystoupení dělá vzácnou událost, kterou není radno promeškat. Mají silnou základnu fanoušků, kteří si v posledních letech vyžádali řadu reedicí původních nahrávek. Naposledy vyšel záznam z velkolepých oslav čtyřiceti let od založení kapely, které se konaly v brněnském klubu Semilasso. Dvojalbum a DVD nese shrnující název Progres Story 1968-2008.

***

Festival Kytara napříč žánry představil během minulých dvanácti ročníků světovou špičku ve hře na strunné nástroje. Do České republiky tak zavítali umělci, kteří reprezentují nejrůznější styly hry na akustické či elektrické nástroje. Za poslední dekádu na českých pódiích vystoupili například Paco de Lucía  (E), Tommy Emmanuel (AUS), Jennifer Batten (USA), Biréli Lagrène and Gipsy Project (F), Dean Magrav (USA), Tomatito a Vicente Amigo (E), Peter Finger (D), Juan Carlos Laguna (Mexiko), John McLaughlin (GB) se skupinou indických hudebníků Shakti a další hvězdy kytarové scény.


Festival pořádá: Stanislav Barek, agentura Taktika Muzika a hlavní město Praha za podpory ministerstva kultury.

Pod záštitou: starosty MČ Praha 6 Mgr. Tomáše Chalupy, záštitu nad koncerty v KD Vltavská převzal Marek Ječmének, starosta MČ Praha 7

Mediální partneři: Radio Beat, Český rozhlas 3 - Vltava

Autor: TZ: Palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz