Metrobus – Praha 2010: Bus Rapid Transit ( BRT), nová perspektiva veřejné hromadné dopravy

23.02.2010 11:17

Green Pear Tip propaguje na veřejnosti v rámci kampaně „ZELENÁ PRO ZELENÁ  AUTA“ nejmodernější dopravní systémy  BRT. Doprava ve středních Čechách a v  Praze je více než vážným tématem a dotýká se každého z nás.

250 vozů CapaCity jako metrobus pro Istanbul. Velmi úspěšné nasazení - 1 milión cestujících denně. Základem tohoto BRT-systému je velkoprostorový autobus Mercedes-Benz CapaCity.

Poprvé jsme se pokusili definovat co je BRT systém v roce 2006, od té doby nové technologie v dopravě značně vyspěly a pokročily, dnes máme několik konkrétních příkladů již úspěšně fungujících  projektů.

Po dohodě se společností  Daimler Buses - EvoBus Bohemia s.r.o., která nám poskytla materiály, budeme prezentovat možnosti využití těchto technologií v podmínkách České republiky. Představíme vám komplexní program Daimler Buses, včetně technologií provozu BRT a použitých autobusů  Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid a Mercedes-Benz CapaCity ve světě.

Uvedeme možnosti využití  metrobusů v podmínkách České republiky. Ve Středočeském kraji je tento projekt již v určité fázi příprav  pro oblast jižně od Prahy. Hlavní město by se mělo propojit  s hustě osídlenými aglomeracemi satelitních oblastí průchodným dopravním kanálem autobusové rychlodráhy – METROBUSEM.  Vznikla studie „MetroBus“ , která zahrnuje propojení obcí Jesenice-Vestec-Šeberov-Roztyly. Je to určitá jiskřička naděje, že se snad věci konečně pohnou kupředu. 

 
Rok 2006 - poprvé jsme definovali systém, pro který se již  vžil obecný název „METROBUS“       

BRT  (Bus Rapid Transit ) systém nespecifikuje jednoznačně konkrétní model, rozličné jsou použité typy autobusů, trať – komunikace, po které se pohybuje, ale i použité elektronické systémy. V laické terminologii je nazýván jako „bus tramvaj, bus metro nebo bus vlak“. Princip je však v zásadě stejný, jedná se o dopravu autobusy, které jezdí v samostatných pruzích a jsou vyčleněny z běžného provozu. Bohužel však musíme konstatovat, že podobný způsob dopravy není zatím zavedený nikde v zemích východní Evropy. S BRT se můžeme ovšem setkat téměř na všech kontinentech v různých provedeních a stupních technické dokonalosti.

V čem vlastně spočívá celá genialita projektu? V jednoduchosti. Je však potřeba pro BRT vybudovat novou infrastrukturu, ovšem nepoměrně levnější než kolejové těleso pro tramvaj, rychlodráhu nebo metro. Odhadované náklady na stavbu takové dráhy jsou jen 5 – 10 % částky potřebné pro stavbu dráhy kolejových vozidel. Jednou z hlavních výhod je flexibilita využití, autobus může kdykoliv z tratě vybočit a opět se vrátit. Je nepoměrně rychlejší než tramvaj nebo běžný autobus MHD v hustém provozu.

Nejčastěji používané autobusy v systému jsou s hybridním pohonem, znamená to mnohdy až poloviční spotřebu paliva - motorové nafty nebo zemního plynu. Nezanedbatelný je dopad na životní prostředí, spalovací motory autobusů mají nepoměrně menší obsah a výkon ve srovnání se standardním provedením. Při plynulosti a rychlosti dopravy také významně klesá spotřeba a zmenšuje se množství škodlivých látek, které unikají do ovzduší.

Nutné je také brát v úvahu to, že tyto autobusy potřebují k překonání určité trasy někdy jenom třetinu času v porovnání s autobusy, které se pohybují v běžném městském provozu. K přepravě určitého množství osob je zapotřebí daleko nižšího počtu nasazených vozů na trase. Důležité je také, že při použití vozů s hybridním pohonem se celková hladina hluku blíží ke hranici 80 – 70 dB, to je porovnatelné s hlučností jízdy středně velkého osobního vozu.

Zajímavých materiálů a novinek včetně obrazové dokumentace se nám podařilo k tématu kampaně „ZELENÁ PRO ZELENÁ AUTA“ a  BRT  soustředit tolik, že máme možnost vytvořit novou rubriku, kde budeme veškeré informace o veřejné osobní dopravě v Praze a okolí uveřejňovat.

Zdroj informací, texty a fotografie: Green Pear Tip s.r.o. a  Daimler Buses - EvoBus Bohemia s.r.o.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz