Doprava – Pražský železniční den – sobota 26. září 2009

21.08.2009 15:20

V sobotu 26. září 2009 si Vás České dráhy, a.s. dovolují pozvat na pražské oslavy „Dne železnice“. Na oslavách se představí jak historická, tak i moderní tvář železniční dopravy.

Doprava – Pražský železniční den – sobota 26. září 2009

Historickou tvář bude prezentovat parní lokomotiva řady 434.2186 (Čtyřkolák) vyrobená v roce 1917. Ta bude nasazena do čela parních vlaků jezdících v trase Praha Braník – Krč – Vršovice – Smíchov. Při svých jízdách Prahou se parní vlak několikrát setká s nejmodernějším vozidlem pro příměstskou dopravu, které mají České dráhy, a.s. v provozu. Jde o pantografickou elektrickou jednotku řady 471 a bude jezdit po trase Praha hl.n. – Vršovice – Krč – Radotín – Smíchov. K setkání dojde ve stanicích Praha-Smíchov , Praha-Krč a na závěr i v Praze Vršovicích. Cestující si při možném přestupu v těchto stanicích mohou porovnat, jak se cestovalo v minulosti a  jak je možné cestovat dnes ve vlacích ČD a.s.

Centrum oslav bude v železniční stanici Praha-Braník, kde pro Vás bude v době od 10 do 16 hodin připravena výstava současných lokomotiv. Prohlídka lokomotiv bude umožněna pod dozorem zkušených strojvedoucích, kteří rádi zodpoví veškeré dotazy návštěvníků. Dále se v Braníku představí společnost JLV se svými modernizovanými vozy a vystoupí country – roková skupina El Paso. Mezi Braníkem a hlavním nádražím bude jezdit historický motorový vůz M 131.1 (Hurvínek), který zajede i do stanice Praha Modřany nebo Praha Zbraslav. V 9.00, 10.00, 11.00, 12.00 a 13.00 se bude konat exkurze do jinak uzavřených prostor ČD a.s. a to konkrétně do dopravní kanceláře v ŽST Praha hlavní nádraží. Srazy zájemců o prohlídku jsou vždy na 1. nástupišti u východu z prostředního podchodu (max. 15 osob při jedná exkurzi). Po trase Praha Vršovice – Hl.n. – Nové spojení – Libeň – Holešovice – Malešice – Vršovice – Odstavné nádraží jih bude jezdit modernizovaný motorový vůz řady 854 s odjezdy z Vršovic v  9.00, 11.00, 13.00 a 15.00.

Kromě oslav na nádraží Praha-Braník neujde pozornosti ani železniční most zvaný „Most inteligence", který se klene nad tímto nádražím přes řeku Vltavu a je součástí tzv. „Jižní spojky" mezi železničními stanicemi v Praze Vršovicích a v Radotíně. Jedná se o nejdelší železniční most v Čechách. K jeho budování byli v době totality donuceni „nepřátelé socialismu". Podmínky na stavbě si nezadaly s podmínkami v pracovních táborech. Přesto dokázali tito lidé vybudovat dílo, které mělo v době svého vzniku nesmírný význam pro nákladní dopravu a svou roli plní dosud. Jelikož není přes most vedena pravidelná osobní doprava máte v rámci „Dne železnice" jedinečnou možnost svézt se po mostě v moderní pantografické jednotce řady 471.

Na závěr oslav je pro Vás připravena vyhlídková jízda parním vlakem nad Prahou. Odjezd vlaku z branického nádraží je plánován po 15 hodině. Vlak se vydá přes Vršovice na Smíchov (severní nástupiště) až do Zličína po trase „Pražského semmeringu". Při jízdě vlaku po této trati, která si svůj název vysloužila díky svému horskému charakteru, si užijete několik naprosto jedinečných pohledů na Prahu.

Tarifní podmínky  - celodenní přestupní jízdenka = 120,– Kč
nepřestupní jednosměnová jízdenka = 60,– Kč

Děti od 6 do 15 let mají 50 % slevu a děti do 6 let se přepravují zdarma bez nároku na místo k sezení. Jízdenky je možno zakoupit na nádraží Praha-Braník a dále přímo i v mimořádných vlacích u průvodčích. Na parní vlak s odjezdem z Braníka do Prahy Zličína bude možno na nádraží Praha Braník zakoupit v předprodeji denně od 7 do 18 hod. místenky v hodnotě 20,– Kč.       

 E-mail pavlik@zst.cd.cz

Podrobnosti o akci a jízdní řády budou zveřejněny na

www: parnijizdy.ic.cz


Více informací se můžete dozvědět na tel.: 972 228 853, 972 228 855 nebo 972 228 101.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz