Blýská se na lepší časy – Vize dopravy v Praze

08.03.2009 17:58

Od samotné vize určitě není jenom krok k realizaci, ale je tosignál, že se něco děje, něco pozitivního. Výstava Vize pro dopravuv Praze sekoná od 4. 3. do 14.6. 2009 v sále architektů na Staroměstské radnici.

Blýská se na lepší časy – Vize dopravy v Praze

Výstavu pořádá Fakulta dopravní ČVUT a útvar pro rozvoj HMP. Rádi bychom se s vámi podělili o celkový dojem z pohledu občana, běžného návštěvníka.

Jsme příjemně překvapeni, přehledné, stručné a velmi srozumitelné. Jednotlivé sekce znázorňují vývoj hromadné dopravy v Praze od počátku 19. století do dnešní doby s výhledem do budoucnosti. Nás zajímá historie, ale hlavně budoucí vývoj, kterému je zde věnována podstatná část.

Nové spojení. Zaujaly nás expozice věnované současným projektům, kde je možné porovnávat vizuální návrhy se skutečností. Vize a realita se vzájemně téměř neliší , u odvážného díla, jakým je bezesporu propojení pražských nádraží. Dnes ji ž existuje spojnice, Hlavní nádraží, Masarykovo, Libeň a Holešovice. Na této stavbě určitě každého nejvíce zaujme visutá nadzemní část ústící do tunelu pod horou Vítkov a do hlavního nádraží. Záměr architektů byl začlenit citlivě mohutnou mostní konstrukci do zástavby s důrazem na křivky a barevná provedení.

Metro, nové trasy. U projektů budoucnosti nás určitě zajímají vize na rozšíření metra, prodloužení trasy A směrem do Ruzyně a výstavba nové trasy D do Písnice. Je to určitě běh na dlouhou trať, ale dnes už známe i jména stanic. Úsek A, nová část, bude dlouhý necelých třináct kilometrů a vznikne zde osm stanic: Červený vrch, Veleslavín, Petřiny, Motol, Bílá Hora, Dědina, Dlouhá míle, Ruzyň – Letiště.

Metro, nové soupravy. Není asi vyloučené, že zde budou použity soupravy nové generace, tak zvané „ plně automatické – lehké metro". Jedná o vozy odlišné konstrukce podvozku, které se pohybují na speciálních pneumatikách. Takové metro má mnoho předností , menší spotřebu energie, je rychlejší, zdolává daleko větší stoupání, jezdí nehlučně.

Živá nádraží. Tak u této expozice si asi řekneme „konečně." Stav pražských nádraží asi bez rozdílu lze hodnotit minimálně jako příšerný. Nová řešení vypadají skutečně velmi nadějně. Myšlenkou je nádraží otevřít široké veřejnosti a vytvořit zde živá obchodní a kulturní zařízení. Velkorysé projekty mají za úkol přetvořit zchátralé budovy na moderní multifunkční centra, která budou financována převážně ze soukromých zdrojů a České dráhy se zde budou podílet pouze okrajově. Na náhledech vidíme, do jaké míry by se v budoucnu mohla změnit budova hlavního nádraží.

Zklidnění frekventovaných oblastí v centru je nádherná myšlenka a samotné projekty nám připomínají fantazie z románů Julese Verna. Základem je přesunout hlavní část dopravy do podzemí. Měli bychom se dočkat v roce 2015, že zmizí část magistrály před muzeem a dojde k zásadnímu omezení dopravy jak na magistrále tak, Václavském náměstí. Dva podzemní tunely budou ústit až před Nuselským mostem. Na základě toho vzniknou nové zelené odpočinkové zóny a opět po mnoha letech se dočkáme toho, že se vrátí tramvaje na Václavské náměstí.

ESKO – nový termín, nové logo velké „S", nový výhodný způsob příměstské a městské dopravy moderními vlaky City Elefant a Regionnova. České dráhy se tímto účinně začleňují do systému PID, pražské integrované dopravy.

Pouze zlomek toho co uvidíte na výstavě, jsou naše aktuální postřehy. Doporučujeme vám, udělat si čas a výstavu navštívit. Celkový dojem expozic dotváří velkoplošné letecké snímky. Z ptačí perspektivy vypadají nové dopravní stavby skutečně impozantně. Mimořádné fotografie Davida Neugebauera doplňují výstižné texty Mgr. Pavla Fojtíka. Za zmínku určitě stojí i historický chronologický vývoj pražské dopravy v první části výstavy. Nesmíme však také zapomenout na člověka, který se nesmazatelně zapsal do rozvoje městské dopravy na Františka Křižíka. Také jemu a jeho vynálezům je věnován zde prostor.

Náš dojem je takový, že naše hlavní město čeká skvělá budoucnost a že tomu nezabrání žádní škarohlídi s černobílým pohledem na svět. Věcmi ku předu mohou pohnout pouze lidé, kteří mají, nadhled, unikátní, odvážné, velkorysé vize a plány. Díky výstavě se nám daří vidět věci v mnoha souvislostech až do vzdálené budoucnosti.

Další informace o výstavě najdete na stránkách: www.vizeprodopravuvpraze.cz

Připravujeme další materiály, které se týkají pražské dopravy.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Vize pro dopravu


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz