Auta sbalená na cestu – z Prahy na Slovensko autovlakem

01.03.2009 16:49

Víte co je autovlak? V pohodlném lehátkovém voze posloucháte hudbu, pijete kávu, otevřete si lahvičku vína, kterou vám přinese sympatický stevard a vlak se řítí tmou. Jedete vy, ale i vaše auto. Tak to je auto vlak.

Auta sbalená na cestu – z Prahy na Slovensko autovlakem

Autovlaky nejsou úplnou novinkou, možná patrně malá informovanost o tomto báječném způsobu cestování způsobila, že nejsou úplně tak rozšířené. Škoda, cesta do Košic nebo Popradu autovlakem má skutečně mnoho předností. Výhody autovlaku jsme ocenili při služební cestě po Slovensku. Cesta po dálnici napříč republikou zvláště v zimě není nic příjemného a Košice jsou vzdálené více jak 700 kilometrů.

 Večer přijíždíme na hlavní nádraží v Praze, vyplníme přepravní formulář a najíždíme s autem na přistavený nákladní vagon. Lůžkový vůz je už připojený také, ukládáme si zavazadla a po chvilce jsou oba vagony  připojeny k nočnímu rychlíku Euro Night – Slovakia. Malé občerstvení, film na DVD a uléháme do peřinek, to už vlak ukrajuje první kilometry z dlouhé cesty.

Probouzíme se do slunného rána, to už jsme na Slovensku, vlak  pádí krajinou, v dálce vidíme panorama Vysokých Tater. Zaťukáme na stevarda a za chvilinku je káva na stole a začíná nám nový den. Díváme se na hodinky, je přesně 7,30 a my jsme v Košicích. Chvilinku trvá, než odpojí vagony, čas na cigaretu. Sjíždíme z vagonu, je fajn, že jsme v Košicích skutečně na čas, v 9 hodin máme schůzku.

 Zpět se vracíme asi po týdnu, kdy jsme cestovali autem po východním Slovensku. Cesta má úplně stejný průběh. Jenom s tím rozdílem, že vlak z Košic odjíždí již v pozdním odpoledni a Praze je brzo ráno.

 Jenom krátce na závěr, autovlaky jezdí denně do Košic i Popradu, do Košic je možné však cestovat i denním spojem. V letní sezóně se dá autovlaku také velmi lukrativně využít i při cestě na Jadran do Chorvatského Splitu. Asi největší předností takového cestovaní je časová úspora, za normálních okolností bychom museli asi v Košicích nocovat v hotelu.  Ekonomická bilance cesty je velmi příznivá. Náklady na dopravu auta a dvou osob jsou srovnatelné s cenou pohonných hmot, které bychom spotřebovali při cestě po silnici.

Autovlak je opravdu dobrý nápad, pokud zvážíme přednosti takového cestování i z ekologického hlediska, můžeme opravdu jenom doporučit. Českým drahám dáváme tentokrát za jedna, pohodlné, praktické, ekologické, ekonomické „ PPEE", tak co více přát.

A jak na to? Tady jsou kontakty, odpovědi na další otázky a velmi podrobné

http://www.cd.cz/autovlak

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Auta sbalená na cestu


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz