Vojenské technické muzeum v Lešanech – náš tip na výlet, slavnostní zahájení 14.sezóny v sobotu 23.5. 2009

16.05.2009 16:06

Protiletadlový den. 14.05.2009 – Vojenské technické muzeum v Lešanech u Týnce nad Sázavou slavnostně zahájí svou 14. muzejní sezónu v sobotu 23. května 2009 v 9,30 hodin. Den se odehraje ve znamení devadesátého výročí vzniku prvních protiletadlových dělostřeleckých jednotek československé armády.

Vojenské technické muzeum v Lešanech – náš tip na výlet, slavnostní zahájení 14.sezóny v sobotu 23.5. 2009

Muzeum představí zcela novou expozici věnovanou raketovému vojsku a rozpracovanou venkovní expozici železničního vojska. Spoluorganizátorem celé akce je 25. protiletadlová raketová brigáda ze Strakonic a další jednotky podílející se na protivzdušné obraně státu.

Mezi obcemi Krhanice a Lešany u Týnce nad Sázavou se v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren nachází od roku 1996 expozice Vojenského technického muzea Vojenského historického ústavu Praha.

V současné době ji tvoří více než 450 historických tanků, kanónů, motocyklů; obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel pocházejících z období od roku 1890 až do současnosti. Sbírky jsou široké veřejnosti prezentovány v devíti halách, pod šesti přístřešky a na volném prostranství. Rozsahem a složením svých sbírek, v nichž je zastoupen nejeden světový unikát, se toto muzeum řadí mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka Československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 – 1939 a kolekce kanónů systému Škoda. Expozičním pojetím se muzeum hlásí k moderním trendům prezentace sbírek technické povahy.

Vzorem jsou od samého počátku britská muzea, která udávají krok současnému vývoji v této oblasti muzejnictví. Každoroční obměna i poutavé představování exponátů v pohybu a postupné zdokonalování výstavních prostor muzea tak návštěvníkům umožňuje lépe nahlédnout do tajů nejen čs. vojenské technické historie. Každoročně na otevření a průběhu letní sezóny probíhají v muzeu ohlášené akce s představováním historické techniky v pohybu v naší nové ARÉNĚ LEŠANY.

Vojenské technické muzeum Lešany Praha – Krhanice (cca 30 km jižně od Prahy, u Týnce nad Sázavou)

Letos se mění otevírací doba muzea v letní sezóně takto:

červen a září pouze o víkendech 9.30 – 17.30

červenec a srpen od úterý do neděle 9.30 – 17.30

Vstup je zdarma.

Texty: Vojenské technické muzeum

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Vojenské technické muzeum v Lešanech


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz