Strašidla, loupežníci.. Co takhle trochu skutečné historie na hradu Křivoklát?

09.07.2009 13:00

Křivoklát, královský hrad, jeden z nejvýznamnějších a zároveň nejstarších hradů v Čechách, vznikl někdy v první polovině 13. století pravděpodobně ještě za vlády Přemysla Otakara I. S oblibou tu pobývali čeští panovníci Přemysl Otakar II. i Karel IV., který zde jako dítě prožil několik let a později sem přivezl svou první ženu Blanku z Valois.

Strašidla, loupežníci.. Co takhle trochu skutečné historie na hradu Křivoklát?

 Krásná pověst praví, že když mladičká Blanka čekala své první dítě, přikázal král Karel IV. pochytat velké množství slavíků a vypustit je v okolí její komnaty, aby ji potěšili a pomohli svým zpěvem. Křivoklát však zřejmě nejvíce miloval král Václav IV., který sem jezdil lovit, toulat se po okolních lesích, zkrátka, v dnešní mluvě „relaxovat."

Křivoklát byl za své historie několikrát těžce poškozen požárem,  po nástupu Habsburků na český trůn byl využíván jako vězení, nakonec se však zejména díky majitelům hradu Fürstenberkům, kteří hrad drželi až do roku 1929, podařilo cennou historickou památku zachránit a vrátit hradu jeho bývalou krásu.
 
Hradní kaple na Křivoklátě patří se svou síťovou žebrovou klenbou a sochami apoštolů mezi nejkrásnější u nás. Prohlédnout si můžete i  královský a rytířský sál, bohaté fürstenberské muzeum a obrazárnu, proslulé vězení a mučírny s mučícími nástroji. Hradu vévodí  monumentální velká věž s loveckými sbírkami a výhledem do okolí.

Křivoklát kupodivu trpí nedostatkem strašidel. Povídá se sice o pokladu krále Václava IV., který sem měl ukrýt před husity, ale spíše bychom tu mohli potkat přízraky bývalých vězňů, kteří zde trávili svůj život ve strohých kobkách. Jedním z nejznámějších byl alchymista císaře Rudolfa II. Angličan Edward Kelley. Císař Rudolf ho přikázal uvěznit na Křivoklátě poté, co již přestal věřit Kelleyho slibům, že vytvoří kámen mudrců či elixír věčného mládí, o přeměnu kovu ve zlato ani nemluvě.

Nechce se vám trávit den pouze prohlídkou hradu? Křivoklát má nádherné okolí, hluboké lesy, srázy nad Berounkou i louky plné květů. Je možné se vydat po naučné stezce Brdatce, která je dlouhá 3,3 km a vede po kraji přírodní rezervace až do Zbečna, starobylé vsi, kde kdysi měla dvorec česká knížata. Avšak, samotné pověsti a báje, hrad řadí mezi neznámější památky.

Na hradě Křivoklát se pořádají i různé akce, nás zaujala ta srpnová, kterou si určitě nenecháme ujít. Ve dnech 3.8. -  9.8.2009 se zde bude konat již 14. ročník Křivořezání,  řezbářského setkáníumělců pod širým nebem,  letos na téma „Staré pověsti české".


www.krivoklat.cz

Autor: Iva Kočová

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Křivoklát - historie hradu


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz