Hrad Loket – Bojíte se rádi ? tento týden za skřítkem Štrakakalem

20.07.2009 16:00

Jezdíte s námi za strašidly? Nebojte se, neskončili jsme, jen jsme se během prázdnin vydali trochu dále od Prahy, na hrad Loket nedaleko Karlových Varů. S dětmi sem však vyražte, jen jsou-li řádně učesané, na hradě totiž řádí strašidlo Štrakakal.

Hrad Loket – Bojíte se rádi ? tento týden za skřítkem Štrakakalem

Štrakakal je rozcuchaný skřítek, který drží v jedné ruce knihu a ve druhé kartáč. Jak spatří nějaké neučesané dítě, začne je honit, knihou tluče nezvedené děcko do zad a kartáčem se je pokouší učesat.
Na Lokti se také nachází „zkamenělý purkrabí", ve skutečnosti meteorit, který na hrad spadl v roce 1422. Pověst však praví, že jde o purkrabího proslulého svou krutostí, který dával své poddané mučit a popravovat, po smrti je přikázal nořit do vřídelní vody. Těla obalená vřídelním kamenem pak visela na výstrahu před hradem. Ukrutný purkrabí nakonec za trest sám zkameněl.

Hrad Loket patří podle našeho názoru k nejkrásnějším hradům v České republice. Byl vystaven pravděpodobně na počátku 13. století na skalnatém ostrohu, který ze tří stran obtéká řeka Ohře. Ve středověku byl takřka nedobytný, ostatně se mu také přezdívalo „klíč ku království českému" a byl založen pravděpodobně jako pohraniční pevnost. Hrad patřil králům, rodům Šliků a pánům z Plavna, loketským měšťanům a v 19. a 20. století sloužil také jako vězení.

Krátce po roce 1989 byl otevřen pro veřejnost, můžeme si prohlédnout expozice porcelánu, archeologii, muzeum zbraní i prostory bývalé věznice, kde je nyní působivá a autentická výstava útrpného práva.
Chybí vám tu trocha romantiky? Roku 1815 založili v Lokti porcelánku bratři Haidingerové, kteří o dva roky později poprvé použili k vytápění velké pece uhlí. Loketská porcelánka patřila k nejvýznamnějším závodům v tehdejším Rakousku-Uhersku. To je sice zajímavé, ale nepříliš romantické. Přítelem rodiny Haidingerů však byl slavný německý básník J.W. Goethe, který se právě v Lokti ve svých sedmdesáti čtyřech letech naposledy setkal se svou pozdní a o 55 let mladší láskou Ulrikou von Lewetzov. Ulriku zasáhla láska ke slavnému básníkovi natolik, že ačkoliv se dožila 95 let, nikdy se nevdala.

Ještě máte romaniky málo? A co tedy svatba na hradě? Můžete ji prožít i zažít ve čtyřech variantách, například pod názvem „Když se žení opravdový rytíř" či „Středověká svatba jako řemen".
Loket ve své současné podobě může být nejen cílem vašeho výletu, je také místem  konání nejrůznějších akcí, které můžete navštívit prakticky po celý rok. V červenci ještě stihnete noční prohlídku hradu, Divadlo na cestách, vystoupí rovněž XINDL X, Levoruký Eda, Záviš a První Hoře. V srpnu je připraven program pro děti i dospělé Zač je toho Loket, Evropská noc netopýrů a Středověké slavnosti purkrabího Půty. My se samozřejmě těšíme na 31.10.2009, kdy se pojedeme podívat na Rej strašidel.
A protože nás zajímají všechny důležité akce, nejen ty na hradě, určitě nevynecháme ani mistrovství světa v motocrossu ve třídách MX1 a MX2, které proběhne v areálu Loketské serpentiny ve dnech 8.-9.8. 2009.

www.hradloket.cz

Autor: Iva Kočová

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Hrad Loket - Bojíte se rádi ?


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz