Hrad Kokořín – Tento týden za loupežníky

01.07.2009 11:46

Byli jste se podívat minulý týden na Dobříši za strašidly? Tentokrát se můžete bát trochu jinak. Navštívili jsme hrad Kokořín nedaleko od Mělníka, skalní úkryt loupežníků.

Hrad Kokořín – Tento týden za loupežníky

Romantický hrad ve skalách vystavěli mocní páni z Dubé v první polovině 14. století. Během své historie byl hrad několikrát pobořen, ale vždycky dokázal znovu povstat, tyčit se na pískovcových skalách a shlížet pyšně na divoký Kokořínský důl. Po třicetileté válce však zařadil císař Ferdinand Kokořín mezi „prokleté" hrady, které již nesměly být opravovány, zřejmě proto, aby svou pevností a odolností nemohly popřípadě ohrozit císařskou moc. V 19. století zbyla z hradu už jen zřícenina. Na počátku 20. století se však novým majitelům, rodině pana Václava Špačka, podařilo hrad rekonstruovat a vrátit mu bývalou pýchu i krásu.

Zajímavou a dobrodružnou kapitolou z jeho života je doba, kdy se na hradě v 17. století usadili loupežníci, známý Petrovský a jeho banda. Z této doby pochází samozřejmě mnoho příběhů, odpovídajících hrůze, kterou loupežnická banda sužovala široké okolí. Jedna pověst vypráví i o konci loupežníků, kteří se vydali přepadnout mlýn a unesli na Kokořín mlynářovu dceru Lidušku. Chytré dívce se však podařilo uprchnout a na svém útěku skalami, lesy a stržemi sypala na cestu hrách. Podle cestičky z hrachu pak mlynář s vesničany našli tajnou cestu na hrad, lupiče přemohli a zabili. Nakonec – možná těch 20 koster, které se našly ve sklepeních, patří právě bandě loupežníka Petrovského..

Ani strašidla se samozřejmě jednomu z našich nejvýznamnějších hradů nevyhýbala, můžete si  představovat  přízrak mladé dívky s krvavou mužskou hlavou v ruce, jak bloudí ochozy, černého rytíře s kuší a ohnivými psy na divoké projížďce Kokořínským dolem, bílou postavu na ochozu věže..

A pokud jste založeni trochu romanticky, zapomeňte na strašidla i loupežníky a vydejte se ke Kokořínu po stopách Karla Hynka Máchy. Tento kraj jej inspiroval především k napsání Máje, ale i románu Cikáni, stal se oblíbeným místem jeho toulek. Zkuste zapomenout alespoň na chvíli na starosti všedních dnů a zkuste se vydat sami, ve dvou a nebo s celou rodinou do malebného koutu naší vlasti plného kontrastů, přírodních i historických krás.


http://www.kokorin-kokorinsko.cz

Autor: Iva Kočová 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Hrad Kokořín - Tento týden za loupežníky


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz