Bolidy a pády meteoritů – astronomie, zajímavá výstava v Praze

12.05.2009 09:16

Výstava k 50. výročí pádu příbramských meteoritů bude školám a veřejnosti přístupná od 11. do 22. května každý všední den od 9 do 19 hodin v budově Akademie věd, Národní 3, Praha 1. Vstup zdarma.

Bolidy a pády meteoritů – astronomie, zajímavá výstava v Praze

Výstavu pořádají Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Muzeum Vysočiny Jihlava, p. o., Akademie věd ČR a Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.

Návštěvníci výstavy se seznámí s tím, co jsou to meteory a bolidy, jak se pozorují, jak probíhá pád meteoritu, jak meteority dělíme a jaké meteority byly dosud nalezeny na našem území. Hlavní pozornost bude věnována jedenácti dosud známým meteoritům s rodokmenem, s důrazem na historicky první z nich – Příbram, ale také na další meteority, jejichž dráhy jsou známé díky českým vědcům (Neuschwanstein, Bunburra Rockhole, Morávka).

Výstava v Praze dále představí Evropskou bolidovou síť a Pouštní bolidovou síť v Austrálii, dotkne se mateřských těles meteoroidů – planetek a komet, včetně nebezpečí, jež tato tělesa představují pro život na Zemi a představí i svědky dávného impaktu – vltavíny. Návštěvníci si budou moci prohlédnout skutečné meteority včetně příbramských a vybrané vzorky vltavínů. Budou rovněž vystaveny různé typy kamer, kterými se bolidy a pády meteoritů pozorovaly v minulosti a automatická bolidová kamera, kterou se pozorují nyní.
 
Více o 50. výročí pádu příbramských meteoritů i o současném výzkumu meteorů na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově najdete v tiskové zprávě:

 http://www.asu.cas.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Bolidy a pády meteoritů - astronomie


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz