Lesní školka v Praze vznikne na Toulcově dvoře

14.08.2010 22:05

Na Toulcově dvoře vzniká jedna z prvních lesních školek, klub Lesníček“.„ I přes prvotní komplikace s českými úřady se to podařilo. Soukromá mateřská škola Semínko startuje od září tohoto roku pokusné ověřování integrovaného provoz lesní mateřské školy Lesníček. Cílem pokusného ověřování je zjistit, zda a za jakých podmínek je možné lesní mateřskou školu provozovat.

klub "Lesníček“

Mateřská ekologická škola Semínko při Toulcově dvoře právě letos začíná s pokusným ověřováním integrovaného provozu lesní mateřské školy Lesníček, který by měl posílit adaptaci dětí v přírodě a zvýšit jejich přirozenou obranyschopnost. Samotná mateřská škola Semínko vznikla v roce 2004 za účelem zdravého a harmonického vývoje dětí. Zasloužila se o to paní Emilie Strejčková, koordinátorka výzkumu "Odcizování člověka přírodě". Byla to právě ona, která stála za vznikem Ekologického sdružení Toulcův dvůr a která jej deset let řídila.

Evropská myšlenka lesních školek

Paní Emilie Strejčková činnost ekologické školky zahájila a dlouhá léta se prosazovala o vznik třetí třídy ekologické školky, tzv. lesní školky. Projekt ale tehdy narazil na nevoli českých úředníků, odvolávajících se na přísné hygienické normy EU. Paradoxem je, že samotná Evropská unie s lesními školkami problém nikdy neměla. První lesní školky totiž vznikaly již v Dánsku či Německu. Historie lesních mateřských školek se počíná v 50. letech minulého století v Dánsku, kdy matka čtyř dětí, Ella Flatau, začala pravidelně chodit s dětmi na výlety do lesa. Brzy se přidali přátelé i sousedé se svými dětmi a vzniklo tak elegantní řešení nedostatku míst v klasických školkách. Již v roce 1945 byla založena iniciativa sdružující příznivce této myšlenky. Dnes je právě v Dánsku tento způsob předškolní výchovy velmi rozšířen. V Německu existuje také již kolem jednoho tisíce lesních školek. Tyto školky mají oporu v legislativě a jsou zařazeny do systému předškolního vzdělání. Vznik lesních školek je podporován také v Rakousku, Anglii, USA, Kanadě či Japonsku.

Lesníček na Toulcově dvoře

Od září 2010 bude fungovat při MŠ Semínko Dětský dopolední klub Lesníček, inspirovaný lesní mateřskou školou.  Klub nabízí dopolední péči pro děti předškolního věku 3 – 7 let, která je zaměřena na harmonický, tělesný i duševní rozvoj dětí. Důraz se klade především na celodenní pobyt dětí ve volné přírodě, rozvíjí jejich přirozenou adaptabilitu a psychosociální vlastnosti. Děti pracují s přírodními materiály, pohybují se ve volném přírodním prostředí a vnímají každodenní rituály i sezónní krajinné záležitosti přirozeným způsobem. Díky tomu  zkvalitňují vzájemné sociální vztahy a environmentální senzitivu. Venku za každého počasí prožívají děti vše na vlastní kůži a dochází tak k ucelenému rozvoji jejich osobností.

V provozu bude nejdříve jedna třída pro max. 15 dětí, která bude fungovat dva dny v týdnu, čtvrtek a pátek, od 8:00 do 12:00 hodin. Klub Lesníček stále přijímá zájemce.  Výuka bude probíhat pod vedením pedagogů vyškolených v lesní pedagogice. Cena je 2000,-Kč/měsíc. Klub bude realizován v areálu Toulcova dvora a jeho přírodním okolí (Trojmezí, Hostivařský lesopark, meandry Botiče). Pro případ nepříznivého počasí bude k dispozici maringotka určená k celoročnímu provozu. V maringotce  je umyvadlo s tekoucí vodou pro osobní hygienu. Hygienické zázemí je tvořeno kompostovou toaletou. Do stravování jsou (dle zájmu rodičů) zařazeny obědy, které se budou vydávat přímo v areálu MŠ Semínko. Strava je připravována převážně z produktů zdravé výživy a biopotravin, je biologicky vyvážená a pomáhá dětem přivykat zdravému životnímu stylu.
Proč dát své dítě do Lesníčku?

Hra v přírodě je cestou ke zdraví. Právě v přírodě je posilována nejen psychická odolnost, ale také odolnost manuální, tělesná. Děti, které budou trávit svůj čas venku, si posílí imunitní systém a vybudují zdravé návyky. Pobyt venku je také prevencí proti různým nemocem a alergiím.  Hra v přírodě vede děti cestou přirozeného citového a sociálního vývoje. Prostředí děti inspiruje k tvůrčí činnosti, šikovnosti, rozvíjení fantazie. V přírodě je možné citlivěji prožívat, a to všemi pěti smysly.

Lesníček bude koncipován do šesti kruhů. V ranním kruhu děti pozdraví les a zopakují si jeho pravidla, pomocí tance a zpěvu rozvinou komunikaci. Při "obsazení" části lesa se zaměří na denní činnost, naučí se řešit problémy a spolupracovat. Díky lesním hrám a řízené činnosti s pedagogem rozvinou činnostní a učící schopnosti. Díky společné aktivitě, např. vyprávění příběhů a pohádek, se naučí komunikovat. V závěrečném kruhu děti poskytují zpětnou vazbu pedagogům.

Zájem o lesní školky v Česku roste

Mnohé zájemce o alternativní mateřské školky jistě nepřekvapí, že v České republice již jedna soukromá lesní školka provozována byla. „Zelená školka“ na Liberecku byla provozována od podzimu roku 2007. Její činnost však byla po dvou letech pozastavena, přestože o ni byl trvalý zájem. Později se tedy zrodil Dětský dopolední klub Šárynka, který funguje od roku 2009 v přírodním areálu Šárka.

V České republice se objevují i další přírůstky. Kromě Šárynky a Lesníčku je to například školka Taras v Dobřichovicích u Prahy, nebo Klub v Pejškově u Tišnova. Lesní školky však stále narážejí na bariéry, zejména z hygienických důvodů. Tím pádem ztrácejí možnost být zařazeny do rejstříku škol a školských zařízení, a tedy i možnost finanční podpory od státu, která je u lesních školek v zahraničí již běžná.
Pokusného ověřování

Cílem pokusného ověřování klubu Lesníček na Toulcově dvoře je tedy zjistit, zda a za jakých podmínek je možné integrování lesní mateřské školy do provozu klasické mateřské školy. Dopolední klub Lesníček si bere za úkol nejen připravit děti pro život přirozenou cestou, ale také hledat cesty v systému české legislativy. Projekt byl finančně podpořen ze strany Magistrátu hl. m. Prahy, odboru ochrany prostředí, Ministerstvem životního prostředí a německou Nadací pro životní prostředí (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).
   
Dětský dopolední klub Lesníček
Toulcův dvůr – Středisko ekologické výchovy hl. m. Prahy
Kubatova 1/32, 102 00 Praha 10 – Hostivař
Kontakt: tel.: 272 652 171, e-mail:
lesnicek@toulcuvdvur.cz
Informace: www.toulcuvdvur.cz/seminko

 

Autor: TZ: Toulcův dvůr

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz