Kvalifikovaní technici se vyvažují zlatem - Renesanci jaderné energetiky může zastavit nedostatek odborníků

02.10.2009 12:00

Před rokem 1985 vystudovalo jadernou fyziku v Praze padesát studentů ročně. Nyní jich je nejvýše 15, a z nich minimálně třetina se věnuje teoretickým směrům. Studium technických směrů přišlo v posledních dvaceti letech o někdejší prestiž, která se bude navracet jen velice těžko. Přitom právě technické vzdělání nabízí celoživotní – a dobře placené – uplatnění.

Kvalifikovaní technici se vyvažují zlatem - Renesanci jaderné energetiky může zastavit nedostatek odborníků

Varování děkana Fakulty strojní ČVUT Františka Hrdličky z nedávného semináře v Senátu o lidských zdrojích v energetice platí celosvětově. „Nejlepší šance pro uplatnění mají v současné době odborníci na atomové elektrárny. Renesanci jaderné energetiky scházejí specialisté a například Spojené státy nevychovaly už dvacet let žádné jaderné techniky,“ citoval německý podnikatelský deník Handelsblatt šéfa francouzské inženýrské firmy Altran Yvese de Chaisemartina.

Zdá se tedy, že současný obrat světové energetiky k jaderným zdrojům označovaný za renesanci atomové energetiky může přinejmenším zbrzdit nedostatek odborníků. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze chce tento stav změnit. Rozptýlit obavy z pověstné mimořádné obtížnosti studia a získat pro ně dobré, a nejlépe vynikající maturanty, hodlá soutěží Výzva krizí.

Za cíl si klade oslovit co největší počet mladých lidí a probudit jejich zájem o problematiku energií. Velmi aktuální je nejen v souvislosti s hrozící energetickou krizi, ale především kvůli momentální politicko-bezpečnostní mezinárodní situaci. Semifinalisté soutěže se budou moci zapojit se do života fakulty i v oblastech, které zatím byly přístupné pouze studentům FJFI. Vyzkouší si například, jak se řídí jaderný reaktor nebo právě spuštěný unikátní fúzní reaktor (tokamak) GOLEM.

Další informace:
Členové poroty soutěže Výzva krizi šéfka SÚJB Dana Drábová, bývalý prezident Akademie věd ČR Václav Pačes a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm se zúčastní tiskové konference k jejímu zahájení v úterý 6. října v 11.30 hod. v prostorách nového atria budovy FJFI ČVUT v Břehové ul. 7, Praha 1.

Propagovat rozvoj znalostní společnosti, mezinárodní solidarity a spolupráce, inspirovat mladé lidi ke studiu vědy, techniky a přírodních věd bude ve dnech 4.-10. října v Česku i padesát astronautů, kosmonautů a taikonautů s doprovodem. Součástí XXII. mezinárodního kongresu účastníků kosmických letů ASE Prague 2009. Jedinečné prestižní setkání celosvětového významu, jehož partnerem je i energetická Skupina ČEZ, pořádají Association of Space Explorers (ASE), organizace sdružující více než 350 astronautů a kosmonautů z celého světa, a Sdružení pro dopravní telematiku (SDT), jehož členy je 80 českých a slovenských firem a institucí. Mezi delegáty kongresu se očekávají početné delegace z USA, Ruska a dále astronauté z dalších 16 zemí světa včetně dvou čínských taikonautů.
Podrobnosti a informace: www.tapmag.cz.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz