Nejvyšší skříň světa přijela do Prahy! Výstavy PVA Letňany.

10.09.2009 01:01

Praha (Pressweb) – Nejvyšší skříň světa je české výroby! Zlaté české ručičky se tentokrát činily na Kutnorsku. Vidět tento unikátní nábytkářský počin ale budou moci milovníci kuriozit v Praze, a to pouhé čtyři dny. Stane se totiž součástí veletrhu interiéru a designu Tendence, jež se uskuteční ve dnech 10. – 13. 9. 2009 v areálu PVA Letňany.

Nejvyšší skříň světa přijela do Prahy!  Výstavy PVA Letňany.

Přesná výška bude do poslední chvíle tajena. Zatím však můžeme alespoň prozradit, že se vytáhne přes 4,57 metru. To je totiž výška skříně, jejíž rekord byl zhotovením té kutnohorské překonán.

Český národ je, jak známo, velmi soutěživý a terminus technicus „zlaté české ručičky" zná snad každý. Dokladem tohoto tvrzení je nejvyšší skříň světa, která vznikla pod vedením Ing. Jan Bílého, majitele Art-Style® v Nových Dvorech u Kutné Hory. K pokoření rekordu bylo zapotřebí nejen odhodlání, píle a talent, ale také 5,2 m3 smrkového a lípového dřeva. Samotná výroba skříně pak trvala dva a půl měsíce.

Na zhotovení nového českého rekordu se podíleli dva truhláři, jeden řezbář, jeden malíř a povrchář. Obrovské rozměry přitom rozhodně nejsou jedinou devizou tohoto počinu. Je totiž zároveň i vkusnou potěchou pro oko. Motivy na předních panelech skříně představují alegorii čtvero ročních období, ručně vyřezávaná šroubovice a veškeré řezbářské práce jsou zpracovány osobně mistrem řezbářem. Autorům tohoto unikátů jsme položili několik zvídavých otázek:

Bylo při zhotovování skříně použito klasické nářadí, nebo pro tyto účely muselo být použito náčiní něčím speciální? Při výrobě jsme postupovali stejných způsobem, jako bychom vyráběli skříň o normálních rozměrech. Největší problém je však montáž, to znamená, že na obrácení boku skříně potřebujete čtyři silné chlapy.

Co bylo při výrobě skříně největším oříškem? Největší oříšek byla celková konstrukce skříně a síla použitého materiálu. Dřevo se často ve větších rozměrech kroutí a praská. Vybírali jsme to nejlepší smrkové dřevo, které je řádně vysušené, abychom tomuto problému zamezili.

Byli jste si od začátku jisti, že se podaří pokořit rekord, nebo šlo v něčem o risk? Samozřejmě, že jsme si ověřili, jaká je doposud nejvyšší skříň. Z toho hlediska jsme riziko nepodstupovali. Největší strach jsme však měli z toho, že sice vyrobíme monstrózní skříň, ale nebude ladná, či krásná. Pravda je opak, skříň je nádherná a nemůžu se na ni vynadívat.

Proč byla vlastně vybrána právě skříň? Nemohlo se jednat třeba o postel či stůl? Skříň byla vybrána z toho důvodu, že je jako jediná v takovémto měřítku použitelná. Pokud bych vyrobil největší postel, stejně by v ní spali pouze asi pořád dva, jestli vůbec někdo. Co se týče stolu, byla by složitá manipulace a omezená použitelnost. I nyní jsem přesvědčen, že jsem zvolil dobře a skříň si doufám najde své uplatnění.
Domníváte se, že tak velkou skříň ocení i ženy? Je přeci známo, že „stále nemají co na sebe“ :-) Ano, ocení, teď už bude stačit jedna skříň v baráku (smích).

Pokud snad přemýšlíte o tom, že byste si tento unikát pořídili k sobě domů, pak zvažte, jak vám bude ladit s interiérem: převládající barvou je vínově červená, odvozená od firemních barev firmy Art-Style®. Po zakončení veletrhu TENDENCE bude skříň nabídnuta k prodeji – již teď ale víme minimálně o dvou potenciálních kupcích, proto pokud máte zájem vkládat své oblečení do rekordu, neváhejte! V každém případě neprohloupíte, pokud na veletrh zavítáte a inspirujete se mnoha úžasnými interiérovými doplňky a vybavením.

www.tendence.eu

 www.bonexpo.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz