Biojarmark a Dožínkové slavnosti zaplní prostory Toulcova dvora 17. - 18. září

21.08.2010 08:47

V hostivařském Středisku ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr proběhnou letos v polovině září společně dvě velké akce – Biojarmark ekofarem a Dožínkové slavnosti. Jejich pořadatelé – Liga ekologických alternativ a Základní článek Hnutí Brontosaurus Botič tak chtějí navázat na velmi úspěšnou čtyřletou spolupráci.

Biojarmark a Dožínkové slavnosti

17. Biojarmark bude zahájen v pátek 17. září 2010 ve 14 hodin. Letos se této vyhlášené akce zúčastní více než pět desítek ekozemědělců a obchodníků s biopotravinami z ČR i zahraničí. Široké skupině ekoproduktů bude i tentokrát patřit zvýšená kulinářská, osvětová i poradenská pozornost. Chybět opět nebudou přední zelináři, producenti výrobků z kravského i kozího mléka, ale ani ti, kdo nabídnou šťávy, mošty, biovíno, biopečivo, cukrovinky, studené i teplé vegetariánské či naopak masné speciality. Na své si samozřejmě ale přijdou i vegetariáni.

Při nákupu, ale i ochutnávkách se hosté mohou od prodejců dozvědět více o jejich způsobu hospodaření, výrobě a zpracování nabízených produktů. Paletu nabídky doplní opět přírodě přátelská kosmetika, oblečení z biobavlny. Obecně se na prodejních pultech očekává dosud nejširší paleta zboží. Pro zájemce jsou připraveny i tradiční řemeslné výrobky, dárkové předměty a občerstvení s biocertifikátem i bez něj.


Kopa obilí, aby byla na poli…

Setkání obohatí v sobotu 18. září Dožínková slavnost

Program bohatě zaplněných řemeslných a kulinářských stolů vyvrcholí v sobotu 16. září  v 15 h, kdy vjede do dvora našňořený žebřiňák s pentlemi a květinami. Bude vlečen koňmi a doprovázen chasou či folklórní muzikou. Průvod projde dvorem a vybídne návštěvníky k oslavě ukončení sklizně. Ti si budou moci zatančit, zazpívat a pohodovat tradiční kulinářské speciality.

Dítka i rodiče si opět budou moci vybrat z celodenní nabídky tvůrčích dílniček a her inspirovaných tématem dožínek. Děti si budou udělat chlebové placky - od vymlácení obilí až po pečení na ohni či v peci. Na vylosované účastníky anket a soutěží čekají ceny v podobě biopotravin. Návštěvníci si budou moci rovněž prohlédnout zvířata farmy i historické prostory dvora - renesanční špýchar a gotický sklep.

Oslavy ukončení sklizně byly nejvýznamnějšími lidovými svátky, které neměly nic společného s církví, jejich kořeny byly totiž výlučně pohanské. Dožínky (nebo také obžínky, ožinky) se slavily ve všech krajích, kde se pěstovalo obilí. Z pole se na ozdobeném voze vezl poslední snop (svazek obilí), kterému se říkalo „baba, děd, nevěsta či barbora“. Lidé se zčásti vezli, zčásti šli pěšky vedle vozu, doprovázela je muzika a vždy si zpívali. Ze všech druhů obilí uvinuli věnec a předali jej hospodáři, kterému popřáli štěstí, zdraví a dobrou úrodu v příštím roce. Následovalo pohoštění a taneční zábava.   

Brány statku se otevřou v pátek 17. září 2010 ve 14 h a až do večerní tečky v 19 h bude přístupný Biojarmark ekofarem. V sobotu 18. září od 10 do 18 h budou společně probíhat Biojarmark a Dožínky. Vstupné na oba dny je dobrovolné.

Na viděnou na Toulcově dvoře!

Místo konání a bližší informace:
Středisko ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr
Kubatova 1/32, 10200 Praha 10 – Hostivař
Tel.: 271 750 548; e-mail:
info@toulcuvdvur.cz; url: www.toulcuvdvur.cz/biojarmark
Doprava: ze stanic metra Skalka (A) či Opatov (C) autobusem č.177 do zastávky Toulcův dvůr

Autor: TZ Toulcův dvůr

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz