Lanové překážky, vysoká lana – adrenalinový sport, zábava – Tip v Praze

19.04.2009 15:54

Pocítili jste někdy touhu podívat se na svět alespoň z malé výšky? Vrátit se do hravého dětství na prolézačkách, zkusit něco, co jste ještě nevyzkoušeli, vybočit ze zajetých zvyklostí trávení volného času, dokázat si, co dokážete,

Lanové překážky, vysoká lana – adrenalinový sport, zábava – Tip v Praze

prostě jen pobavit? Proč nezkusit lanovou dráhu?

Sport, o kterém toho veřejnost ví pramálo, a je to velká škoda. Lanové překážkové dráhy u nás vznikají pozvolna, určitě by však  napomohla větší informovanost.  Proč je  pro nás důležité šplhat jako opice ? Kde vznikly první lanové překážky? Není to opět jenom mediální humbuk pro podporu módní záležitosti pár jedinců ?


Odpovědi na otázky, proč je pro nás důležité šplhat,  kde a jak

Nová alternativní podoba tělesné výchovy přináší mnoho nového a pozitivního  nejen v podobě rozvoje tělesné vyspělosti. Vážně ovlivňuje celkové myšlení a napomáhá při formování osobnosti mládeže. Je vhodné nové programy zakomponovat do rámců netradičních způsobů tělesné výchovy na školách a postupně  tak probudit zájem o tento  sport i ve volném čase. Rizika vznikající z nečinnosti u mládeže jsou nám známá.  Překonávaní  překážek na dráze má mnoho podob, v základě se odlišují podle počtu účastníků. Při práci ve dvojicích nebo kolektivu vzniká potřeba spolupráce a důvěry. Hranice vlastních možností se dá  postupně zvyšovat. Hravost, soutěživost,  ale také možnost se předvádět je také jedním z důvodů oblíbenosti tohoto sportu. 
 
Dráhy na vysokých lanech jsou umístěny 8 – 10 metrů nad zemí buď v přírodních podmínkách mezi stromy, nebo na hřištích, kde jsou  lana  připevněna ke sloupům. Princip je jednoduchý: jsou stanoveny podmínky pro zdolávání úseků dráhy a tyto překážky se musí překonat v co nejkratším čase. Bezpečnost je zaručena předepsaným vybavením, speciálním postrojem a jistícím lanem, šplhat lze pouze v přítomnosti zkušeného instruktora.

Pohybovat se ve větvích stromů by nám mělo být od přírody přirozené a toho si  právě všiml důstojník Francouzské armády Georges Hébert na přelomu 19. a 20. století na svých cestách. Obdivoval fyzickou kondici domorodců, jejich hbitost a obratnost. Usoudil, že přirozená cesta návratu k přírodě při výcviku vojáků bude účelná. Začal k tomu využívat přírodních překážek, padlých stromů, lesních porostů a skal.

První lanové dráhy jako takové začínají vznikat v USA  v sedmdesátých letech a následně potom i ve Velké Británii. To už byl jenom krok k tomu, aby se postupně rozšířily na kontinentu.  U nás první dráha vznikla ve Stráži nad Nežárkou,  kdeje školní areál FTVS UK, využívaný pro kursy katedry Sportů v přírodě.

Pokud si také myslíte, že šplhání po výškách je věc, po které toužíte,  máme pro vás prima Tip.

Adrenalinovou hladinu si můžete v Praze zvýšit na lanové dráze DDM na Libeňském ostrově. Než se poprvé zavěsíte na lano, zde můžete najít veškeré informace:http://www.vysokalana.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Vysoká lana - DDM hl. města Praha


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 03.05.2024

Svátek má Alexej

Citát pro dnešní den

Nikdy nepodceňujte naslouchání. Je to jedna z nejdůležitějších dovedností, kterou se můžete naučit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz