Narozeniny - 35. narozeniny slaví náš nejznámější obchodní dům Kotva v Praze

29.01.2010 13:01

Nejslavnější obchodní dům u nás právě slaví své 35. narozeniny. Kotva byla otevřena 10. února 1975. V současnosti se Kotva za provozu rekonstuuje, zcela obnovena bude v roce 2011.

Obchodní dům  Kotva slaví 35. narozeniny

Narozeninové oslavy, které budou probíhat po celý letošní rok, neomezí ani fakt, že obchodní dům je právě uprostřed rozsáhlé revitalizace. Ta probíhá za plného provozu. Stavební práce začaly v roce 2008 a doposud se opravilo a obléklo do nového kabátu třetí, druhé a první patro. V letošním roce přichází na řadu i přízemí a čtvrté podlaží. Nejvýše situované prostory, kde se v současné době nachází kdysi oblíbená restaurace, budou zcela nově architektonicky pojaty. Předpokládané dokončení rozsáhlé rekonstrukce, včetně exteriéru, spadá do roku 2011.

Obchodní dům Kotva byl v předlistopadovém Československu opravdovým fenoménem. První nakupující přivítal 10. února 1975. Předcházela tomu na tehdejší dobu velice rychlá výstavba, trvající pouhých 31 měsíců, v režii skandinávské společnosti Siab. Autory projektu jsou oceňovaní čeští architekti - manželé Machoninovi.

V tehdejší republice byl tento objekt největším a také nejlépe zásobeným obchodním domem. Kotva si po svém otevření velmi rychle získala pověst moderního obchodního domu s atraktivní nabídkou zboží a služeb a místem s kulturním programem. Zákazníci zde opravdu nalezli vše od špendlíku až po motocykl. Během prvních deseti let provozu Kotva obsloužila více jak 300 milionů zákazníků. Kotva byla ve své době prestižním zaměstnavatelem, měla například i vlastní učiliště. Jednalo se také o stálý turistický cíl mimopražských návštěvníků metropole.

 Zdroj: Pentacle Consulting s.r.o.

Autor: Pentacle Consulting

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz