ZOO Praha - přijďte se podívat na mládě žirafy

29.07.2010 09:06

Již od středy mohou návštěvníci Zoo Praha vidět žirafí mládě, které se tu narodilo v sobotu v podvečer. Překrásně zbarvený sameček je synem jedenáctileté Nory – jedné z osobností kampaně Seznamte se! Současně jde o první mládě žirafy Rotschildovy narozené letos v pražské zoologické zahradě.

Nora je již zkušenou matkou

V pražské zoo, kde se sama narodila, přivedla na svět již čtvrté mládě a kromě prvního všechna zdárně odchovala. Otcem je desetiletý samec Johan, který tak má v Zoo Praha již dvanácté mládě.

Na rozdíl od předešlých porodů si tentokrát Nora dávala na čas.

„Chovatelé byli již déle než měsíc opakovaně v pohotovosti,“ říká zoologický náměstek Zoo Praha dr. Jaroslav Šimek, „nicméně až do sobotního odpoledne se vždy jednalo o plané poplachy. První nožička mláděte se objevila před půl čtvrtou, po deseti minutách následovala druhá. Další dvě hodiny byly střídavě ve znamení opakovaných kontrakcí a chvil odpočinku. V půl šesté si Nora dokonce na dvacet minut lehla, což nebývá u žiraf pravidlem. Před půl sedmou se objevila hlavička. Dramatický byl závěr porodu, kdy mládě zůstalo v porodních cestách několik vteřin zaklíněné za zadní část těla. Konečně v 18.51 porod úspěšně skončil.“

Kmotrou malého žirafáka by se měla stát zpěvačka Lenka Dusilová, které před časem tuto výsadu v přímém televizním přenosu slíbil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Autor: TZ: ZOO Praha

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz