Vraťme se o pár tisíc let zpět - Dny pravěkých technologií: víkend 10. a 11. červen 2010 ARCHEOPARK, archeologická lokalita Na Farkách

08.06.2010 14:49

Místo, na kterém se Archeopark nachází, se místně nazývá Na Farkách nebo také Větrník či Nad Podhořím. Na severovýchodě k němu přiléhá bývalá cihelna (místně zvaná podle posledních majitelů U Osbornů). V ní se ještě počátkem dvacátého století těžila cihlářská hlína. Díky těžbě vznikla výrazně zahloubená deprese.

Program:
- informace o archeologické lokalitě
- drcení obilí na zrnotěrkách a mletí na žernovu
- rekonstrukce nádob ze střepů
- předení vlny a konopí na vřetenech
- tkaní na destičkách a na vertikálním tkalcovském stavu
- pečení chlebových placek na žhavých kamenech a v chlebové peci
- barvení vlny přírodními barvivy
- výroba keramiky
- vrtání kamene

Plocha vlastního Archeoparku (pozemek 1366/1 kú. Troja) byla ještě počátkem století intenzivně zemědělsky obdělávaná, pole se zde nacházela až do roku 1970, kdy se začalo stavět sídliště Bohnice. Poloha Na Farkách je výrazně vymezena dvěma bočními údolími a má strategicky velmi výhodnou polohu na okraji terasy nad Vltavou. Pohledem je odtud možno obsáhnout tok v délce více než 3 km.

Vzhledem k blízkosti vody a kvalitě půdy i dostatku hlíny na výrobu keramiky si lidé toto místo a jeho okolí zvolili k obývání již v pravěku.  Při archeologických průzkumech v letech 1966 – 1973 byly na ploše asi 35 ha (na většině této plochy se dnes nachází bohnické sídliště) prozkoumány pozůstatky celkem pěti osad a stejného počtu pohřebišť z různých období pravěku. Lidé zde žili, pracovali a umírali již v mladší době kamenné (6000 - 4000 př. n. l.), v pozdní době kamenné (4000 – 2000 př. n. l.) a ve starší a mladší době bronzové (1800 – 800 př. n. l.).
Ve starší době železné (6. – 5. století př. n. l.) zde žili předchůdci Keltů – lidé kultury, kterou označujeme jménem bylanská. Postavili zde své obytné domy (polozemnice) i hospodářské přístřešky. Jejich osada byla pravděpodobně obehnána palisádou. Po jejich životě zde zůstaly zachovány pouze zahloubené části jejich staveb, zlomky keramických nádob, poškozené kamenné, kostěné i železné nástroje a zlomky zvířecích kostí.

Troja v pravěku
"Převezeme se přes Vltavu do Troje a obejdeme pomologický ústav. Jeho zahrady jsou položeny na úrodných pozemcích, k jihu skloněných, pod vysokou strání, která je od severu chrání. Říká se zde ´pražská Riviéra´ a vskutku je zde jaro o 14 dní dříve, nežli jinde v pražském okolí. Tak příznivá poloha přivedla sem i naše předhistorické obyvatelstvo, které usadilo se na pozemcích nynějšího ústavu a ještě dále ku staré Troji." ‑ napsal v roce 1921 ve své knize Praha v době předhistorické známý popularizátor našich pravěkých dějin libeňský učitel Eduard Štorch.
Výsledky dosavadního archeologického bádání mu však tak úplně za pravdu nedávají. Trojská kotlina, a to právě její pravobřežní část nepatřila k hlavním pravěkým sídelním oblastem. Analýzy hustoty pražských archeologických nálezů pro jednotlivá období ukazují, že lidé se tehdy usazovali především v údolích a okolí velkých i malých potoků. Trojská oblast tomu svým charakterem nevyhovuje, naopak levobřeží, tedy území od Bubenče a Podbaby přes Dejvice, Vokovice, Veleslavín až do Liboce patřilo v pravěku k nejvyhledávanějším. Bylo to dáno zřejmě nejen vodními zdroji a příznivým mikroklimatem, ale i kvalitou půdy a půdního substrátu: pravobřeží v úseku od západního okraje Libně přes Troju do Podhoří má substráty nejhorší kvality a chudé půdy, v Bubenči jsou substráty vyšší a nejvyšší kvality a převládají půdy spíše bohaté. Na obou březích Vltavy a Císařském ostrově pak najdeme půdy nivní.
Stopy po přítomnosti nejstarších lidí se přímo v Troji ani širším území trojské kotliny dosud nenašly...
(Zdroj: Mgr. Miroslava Šmolíková, vedoucí archeologického oddělení Muzea hl. m. Prahy)

Dopravní spojení na Dny pravěkých technologií:
Autobus 144 ze stanice metra Kobylisy (C) na konečnou zastávku Poliklinika Mazurská,. Po vystoupení z autobusu nepřecházíte, ale pokračujete dále Mazurskou ulicí až na její konce k hořčicově zbarvenému věžáku. Projdete kolem něj a už jste v ulici Na Farkách. Odtud je to na akci 200 m dle značení.
Vstupné: 20,- Kč děti, 50,- Kč dospělí, pedagogický doprovod zdarma

Kontakty a více informací: www.botanicka.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz