Tropičtí motýli startují ! Podeváté Fata Morgana plná exotické něhy

04.04.2011 12:49

Když Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji uspořádala v červnu 2004 (u příležitosti otevření skleníku Fata Morgana) první Výstavu tropických motýlů, možná nikdo netušil, že vzniká tradice, která do Troje ročně přiláká desítky tisíc návštěvníků, a to během jediného měsíce!... I když kurátorka akce RDNr. Eva Smržová dnes, s odstupem téměř 7 let tvrdí: „Mně bylo hned jasné, že se té akce jen tak nezbavíme!“

Motýli startují

(Vývoj návštěvnosti Výstavy tropických motýlů: r. 2004 – 57.726, r. 2005 – 41.120, r. 2006 – 41.614, v r. 2007 byly výstavy dvě – celkem 54.764, v r. 2008 – 34.216, v r. 2009 - 31.586, v r. 2010 – 33.037 návštěvníků – pozn. TM)

Takže na co letos lákáme návštěvníky?

Tropičtí motýli: 5. duben - 1. květen 2011, BZ Troja – skleník Fata Morgana, út – ne 9 – 18 h , na Velikonoční pondělí - tedy 25.4. - též otevřeno!!!

- Velkou atrakcí je líhnutí motýlů z kukel, které k nám v pravidelných zásilkách přicházejí, a to po celou dobu trvání výstavy, z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou.

- Motýli pestrých barev a krásných tvarů se v přírodě vyskytují v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, v Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe.

- I letos budou velkou atrakcí ptakokřídelci, kteří patří mezi největší denní motýly světa. Jedná se o vzácné druhy, ovšem díky skvělé spolupráci s motýlí farmou je můžeme vidět i v Praze.
- Ozdobou budou zcela jistě vzácné druhy otakárků, které se v Troji představí úplně poprvé...

 Je-li libo několik dalších zajímavostí, jsou zde:

Motýl patří do skupiny hmyzu s tzv. dokonalou přeměnou - jeho vývojový cyklus má 4 stádia: vajíčko – housenku – kuklu – dospělce. Kukly se dostanou do trojské Botanické zahrady přibližně za 12 hodin. Pak čeká pracovníky několikahodinová piplavá práce. Každou kuklu je třeba opatrně zbavit vláken vaty. V přírodě si housenky denních motýlů těsně před zakuklením upředou vlákno - tzv. opasek, kterým se pevně přichytí k podkladu, opoře. Při líhnutí motýla z kukly se tak může vší silou opřít a z kukly se snadno dostane. Někteří noční motýli např. martináči si před zakuklením předou dokonce kokony, které chrání kuklu před napadením. Některé kokony se podobají krajkám.

Ve vyhřívaných vitrínách s vysokou vzdušnou vlhkostí kukly brzy dokončí přeměnu a nastává napínavý okamžik, kdy z kukly vylézá motýl. Na počátku má do krásy dost daleko, zmačkaná křídla a tlustý zadeček nevypovídají nic o budoucím půvabu. Motýl musí „napumpovat“ do křídel lymfu, aby se napnula a počkat až křídla ztvrdnou. Posléze přebytečnou tekutinu vyloučí a na lehoučkých křídlech odlétá mezi rostliny. Motýlům se ve skleníku dobře daří (pokud je nezničí neopatrný či bezohledný člověk). Občas můžete pozorovat jejich páření. Zakrátko nacházíme i vajíčka motýlů. Motýli ve skleníku mají k dispozici spoustu potravy. Na krmítcích najdou roztok cukru, banány a další ovoce. Mnozí ale dávají přednost květům. Tropičtí otakárci tvoří ozdobu výstavy. Ve skleníku uvidíte drobné druhy velikosti odpovídající našim druhům a „obry“ s rozpětím křídel kolem 15 cm.

Výstava tropických motýlů představí během svého trvání (4 týdny) celkem zhruba 5.000 kusů 50 druhů motýlů. Jsou mezi nimi rekordmani ve velikosti (nejmenší, nejmenší) i rychlosti (ten nejrychlejší „to umí“ za více než 60 km/h)... Ale o tom až příště!

Více informací: www.botanicka.cz

Autor: TZ: Botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz