Příroda - fanTAstické vánoce ve fatě

02.12.2009 14:04

V tropickém, zelení přetékajícím skleníku Fata Morgana se v těchto dnech tvoří vánoční překvapení: květinová aranžmá mistra floristy ing. Michala Klapky.

Skleník představí tak trochu jiné tropy

FAnTAstické Vánoce: od 5.12.2009 do 3.1.2010, úterý až neděle, 9 – 16 h, Mistr florista Ing. Michal Klapka aranžuje ve skleníku Fata Morgana.

V prostoru před skleníkem, ve štole, na terase a na mnoha dalších místech možná od 5. prosince (sobota) najdeme inspiraci k vánoční výzdobě našich  domovů. (Popravdě, pro mnohá z nich by bylo lépe obývat vznosnější stavby:-)
„Vyšel jsem ze skutečnosti, že do prostředí bujné vegetace  nelze implantovat jakákoli typicky česká vánoční aranžmá. Neladilo by to stylem, strukturou ani klimaticky – třeba smrk nemá v tropech co dělat,“ přiblížil koncepci výstavy florista Klapka, který si pro inspiraci zajel na italskou riviéru. Hlavní materiál více než desítky exponátů pochází ze středozemních subtropů, doplňují je listy, plody a rostliny z tropů. To proto se v aranžmá použité orchideje cítí ve skleníku jako doma.

I tak celá akce vychází z tradičních hodnot a symbolů Vánoc. Nechybí roh hojnosti, vánoční stromek, adventní věnec,  rampouchy, vánoční tabule, slavobrána...
Jako tenkrát v Betlémě, je i tentokrát v Troji „stavební“ materiál výzdoby typický pro biblickou oblast: olivy, palmy, datle, cypřiše, pinie,... Pro moderní floristické pojetí byli přizváni jejich tropičtí „přátelé“: orchideje, poinsetie, monstery, trevesie...

Botanická zahrada a tím spíše autor výstavy Michal Klapka doufají, že vánoční výstava přinese potěšení i inspiraci. I když jde o netradiční aranžmá, určitě z nich vyzařuje  klid. Kéž přispěje k zamyšlení a krátkému zastavení, a v předvánočním uspěchaném čase se stane vzpruhou a povznesením!

DÁREK NÁVŠTĚVNÍKŮM - Otvírací doba během vánočních svátků:
24. prosince otevřeno 9-14h – ZDARMA VSTUP do skleníku Fata Morgana
25.+26. prosince otevřeno 9-16h
31. prosince otevřeno 9-14h
1. ledna 2010 otevřeno 9-16h
vinotéka:
v prosinci otevřena denně 11-17h
24.+31. prosince otevřena 11-14h

Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ, mobil: 736 621 746, více na  www.botanicka.cz

zdroj: TZ Botanická zahrada

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz