Je libo projímadlo, lano či halucinace? - sukulenty

14.10.2009 18:33

Že nejde o „suchou a nezáživnou“ záležitost, budete teď vědět i vy. Snad žádná skupina rostlin nepřináší našinci tolik kuriozních zajímavostí a domorodcům užitek. Vybírám namátkou...............

Nenechejte si ujít pichlavou výstavu Sukulenty ve Fata Morganě, do 25. října, denně mimo pondělí 9 - 17 h, Botanická zahrada hl. města Prahy – skleník Fata Morgana.

 Lophophora williamsii (lidové názvy: Peyotl, Hikuli, Meskalové knoflíky, kaktus meska, Posvátný kaktus, Payotekaktus, Meskalinkaktus, Mescalito, Azee, Biote, Híkuli, Hikuri)
Podle archeologických nálezů se peyotl zřejmě používá ve Střední Americe k náboženským obřadům více než tři tisíce let. Obyvatelé Střední Ameriky věřili, že jim tato rostlina zprostředkovává styk s bohy. Dodnes Indiáni peyotlu připisují moc dát lidem zdraví, dlouhý život a zajistit očistu těla i duše. Zároveň přitom dosahují halucinogenního stavu.

rod Uncarina
Listy žlutokvětých druhů obsahují saponiny se používají k výrobě šampónu, který údajně výrazně zlepšuje kvalitu vlasů a působí proti plešatění. Listy Uncarina decaryi rozšířeného druhu trnitého buše se zpracovávají pro tento účel i pro prodej ve městech.

Aloe
Vědecký název se odvozuje od řeckého „aloe“, arabského „alloch“ a hebrejského „ahalim“. Arabové ji nazývají „pouštní růže“ a pro starověké Egypťany byla „rostlinou nesmrtelnosti“. První ověřený písemný doklad o používání Aloe vera byl zaznamenám ve starověké Mezopotámii 2100 př. n. l. Ve starověku ji v Egyptě, Indii i Číně považovali za léčivou a magickou rostlinu. Aloe arborescens se již dlouho pěstuje pro okrasné účely. Mimo Afriku začala být vnímána jako léčivá rostlina teprve po výbuchu atomové bomby v Hirošimě, kdy se používala k léčbě popálenin.

Pryšce
Všechny pryšcovité rostliny při poranění roní různě jedovatý latex, který může způsobit silné podráždění kůže a pokud se dostane do očí, může  velmi nebezpečně ohrozit zrak.
Euphorbia ingens - Mohutný stromovitý druh má v jižní Africe a v Zimbabwe široké využití. Latex se používá k lovu ryb, nalije se do vody, ryby ochrnou a snadno se uloví.

Pachypodium
Tlustá noha – to je doslovný překlad vědeckého jména. Místní obyvatelé vyrábějí z latexu druhu Pachypodium rosulatum lepidlo a používají ho k léčení zhnisaných ran a kožních vředů.

Sansevieria
Mezi laickou veřejností jsou známy především jako „tchýnin jazyk“, ovšem česky je správné jméno tenura. Asi 20 druhů se v tropech Starého i Nového světa pěstuje pro listová vlákna, která jsou vodovzdorná. Dokonce platí čím vlhčí, tím pevnější. Používají se na výrobu rybářských sítí, lodních lan, provazů a hrubých tkanin. V Africe se tenury často uplatňují i v lidovém léčitelství:  Šťáva z listů se aplikuje zevně při očních a ušních infekcích, účinná je též proti bolestem zubů. Čerstvé či vařené oddenky se používají k léčbě hemoroidů, vřídků, žaludečních potíží, průjmů a k odstranění střevních parazitů.

rod Hoodia
Některé druhy se jedí čerstvé jako zelenina a potlačují hlad a žízeň.  Hoodia gordonii navíc ulevuje od bolestí při žaludečních vředech. Sanové používají rostliny při dlouhotrvajících lovech, kdy i malé kousky rostlin zahnaly hlad a žízeň po celý den. Tato vlastnost se v posledních letech využívá pro léčbu nadváhy, farmaceutický průmysl jde po ní jako divý! Bohužel někdy dochází i k drancování těchto krásných a chráněných rostlin v přírodě. Drancovat nemusíme, MY TUTO ROSTLINU MÁME NAPRODEJ!!!! – viz foto.


Nejen tyto, ale desítky dalších rostlin (mnohé též na prodej) přináší tradiční výstava SUKULENTY ve skleníku Fata Morgana.

Výstavu pro velký úspěch v loňském roce doplní i sukulentní bonsaje a rostliny pro pěstování co by  bonsaje vhodné.
Výstava bude probíhat v sukulentní části a na vyhlídkové terase nížinné části skleníku Fata Morgana.
Po celou dobu výstavy zajištěn prodej a poradenství.
Víkendová průvodcovská služba: O víkendech vás zdarma v každou celou hodinu (od 10 do 17 h) světem sukulentních rostlin provedou a s jejich různorodým využitím seznámí školení průvodci.


Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ, mobil: 736 621 746, více na  www.botanicka.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz