Historie ZOO Praha – prvních 40 let zápasů a úspěchů

31.03.2009 01:06

Knížka, která vyšla koncem minulého roku, je svědectvím toho, kolik úsilí a kolik lidských osudů spojuje pražská ZOO. Považujeme ji dnes za naprostou samozřejmou součást našeho života. O historii jejího vzniku se dozvíme z knihy Romany Anděrové.

Historie ZOO Praha – prvních 40 let zápasů a úspěchů

Určitě málokdo z nás si uvědomuje, co všechno předcházelo tomu, než ZOO měla takovou podobu, jak ji známe z dnešní doby. Než si  do zahrady na jaře opět vyjdeme, bylo by možná dobré si přečíst  pár řádek. Příběh o obrovské lidské nezdolnosti, touze a vyplněných snech, kterým předcházela těžká a složitá cesta. Mluvíme o zakladateli profesoru Jiřím Jandovi, který stál na samotném počátku celého tohoto „zvířecího" příběhu. „ Ze všech úkolů zoologické zahrady největším a nejdůležitějším jest sblížiti člověka se zvířetem."

Kniha mapuje prvopočátky vlastních úvah o myšlence založení  zoo jako takové. Jsou zde popsány okamžiky, kdy se po dlouhých peripetiích,  tahanicích a rozdílnostech názorů podařilo konečně pro ZOO ustanovit místo a položit základní kámen. Od první zmínky v roce 1881 v novinách, kdy vyšla výzva hraběte Sweerts-Sporka k založení  ZOO v Praze, uběhlo dlouhých padesát let, než mohli první návštěvníci překročit bránu zahrady v roce 1931.

Knížka je chronologickým výčtem událostí od samotných počátků vzniku zahrady, popisuje pravdivě založení a počátky, válečné období i období socialistického budování zahrady až do počátku sedmdesátých let. Prvních 40 let zápasů a úspěchů. Je to jímavý, pravdivý a krásný příběh, který stojí za to si přečíst.

ZOO PRAHA: http://www.zoopraha.cz/cs/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Historie ZOO Praha


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz