Dýně, tykve,…Cucurbitaceae všude, kam se podíváš – dům zahrada

01.09.2009 13:49

Dýně, tykve,..... 4. září – 4. října 2009, Botanická zahrada hl. města Prahy – venkovní expozice – Areál JIH. Postupně podzimně se vybarvující venkovní expozice ozvláštní již 5. ročník dýňové výstavy.

Dýně, tykve,…Cucurbitaceae všude, kam se podíváš – dům zahrada

Představíme celý sortiment rostlin z čeledi Cucurbitaceae, včetně některých botanických druhů, jejichž semena byla dovezena z expedic našich odborných zaměstnanců… Zaoblené krasavice na výstavu pocházejí z polí a lánů: Petra Herynka, Výzkumného a šlechtitelského ústavu zelinářského v Olomouci a České zemědělské univerzity v Praze – pokusné stanice katedry zahradnictví s místem v Podhoří, jemuž velí Marek Kubíček.

Ve výstavním sále je připravena výstava Za dýněmi celého světa, na kterou zapůjčilo své exponáty – nádoby, hudební nástroje, hračky, ozdobné předměty a mnoho dalších – Národní muzeum – Náprstkovo muzeum amerických, afrických a asijských kultur.
!!! O víkendech 19.+20.9. a 3.+4.10. proběhne podej hudebních dýňových nástrojů vyrobených v Africe!

Čajovna: Po všechny víkendy během výstavy dýní se můžete občerstvit v čajovně U cesty a to nejen čaji, ale nápojem z tykvovité rostliny zvané gohyah (Momordica charantia). (…z usušených, nakrájených plátků této popínavé rostliny se v Číně připravuje kvůli léčivým účinkům – snižuje hladinu cukru v krvi a moči – je prevencí při léčbě cukrovky,  pomáhá posilovat imunitní systém, prospívá zraku, játrům a žlučníku, má pozitivní vliv na nervovou soustavu.)

Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Je to jednoletá, teplomilná, liánovitá rostlina patřící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované. Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměli…

Ví se, že:
Dýně obsahuje až 90% vody a relativně málo sacharidů. Je bohatá na sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Navíc odstraňuje škodliviny ze střeva, podporuje trávení,  posiluje imunitní systém,  uklidňuje nervy, podporuje činnost srdce,  snižuje hladinu tuků v krvi,  pomáhá slinivce břišní,  ulevuje při chorobách ledvin,  působí močopudně,  regeneruje tělesné buňky,  pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně.

Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ
marcela.uhliko­va@botanicka.cz

www.botanicka.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 04.05.2024

Svátek má Květoslav

Citát pro dnešní den

Aby ses mohl poučit ze svých chyb, musíš si nejprve své chyby umět přiznat.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz