Botanická zahrada v Tróji - „Mýdlové stromy“ poprvé rozkvetly! Juky v expozici Mexiko v plném květu

14.07.2010 20:34

Botanická zahrada hl. města Prahy je tak patrně jediná v České republice, kde Yucca thompsonia a Yucca elata rozkvetly! Což skutečně velká událost, protože právě juky „sbírají sílu“ někdy i desítky let než poprvé rozkvetou!

Yucca thompsonova

Juka - tato exotická rostlina je doma v horkých a suchých částech Ameriky (asi 30 druhů najdeme v USA, 20 druhů na jihu Mexika a Guatemale). V Evropě spousta druhů již zdomácněla, ale jen v kultivaci, protože potřebuje k opylování specifickou můru, která se v Evropě nevyskytuje (hmyz záměrně přenese pyl z tyčinek jedné rostliny k blizně jiné, a současně naklade vajíčka do květu; larva můry pak některá vyvíjející se semena požírá)... Navíc ve své domovině musí snášet velice drsné mrazy jaké jsou ve střední Evropě vzácností, ovšem za předpokladu sucha. A toho tu teď máme! Snad proto se „rozhodly“ rozkvést dva vzácné exempláře v expozici zvané Mexiko.

Yucca thompsonova – ta naše rozkvetla V TĚCHTO DNECH POPRVÉ ve stáří 25 let
Vzácný druh stromové juky, který vytváří rozvětvený kmen s modrými listy se žlutým-nahnědlým okrajem s krátkými zoubky. Mrazuvzdorná až do -25°C a odolnější vlhku. Pochází z Texasu a jihozápadních států USA. Má svěže zelené tuhé listy, někdy až se stříbrným nádechem. Poměrně tenký kmen je v přírodě pokryt suchými listy, které tvoří izolační bal. Je velmi odolná a její výskyt byl potvrzen až ve výškách 1400 m.n.m. Dorůstá do výšky 4m. Vždy po odkvetení se vrchol dělí na 2 nebo více větví a tak vytváří poměrně mohutnou, atraktivní korunu. Svým vzhledem vzdáleně připomíná palmu. 

Yucca elata – ta naše rozkvetla V TĚCHTO DNECH POPRVÉ ve stáří 15 let
Pochází z Arizony, Nového Mexika, západního Texasu a severního Mexika kde vystupuje až do výšek 850 - 1900 m n.m.. Jedná se o stromovou juku, která může dorůst až výšky 5 metrů a někdy rozvětvuje. Listy jsou velice úzké, bledě zelené, na okraji často s jemně bílými kudrnatými vlákny. Staré listy usychají, sklápí se ke kmeni a tím mu vytváří ochranu a zároveň zajímavý efekt.  Květenství dosahuje až 4 metrů a jednotlivé květy 4 až 6cm mají většinou krémově bílou barvu (někdy nazelenalou) Jedná se o jednu z nejmrazuvzdornějších stromových juk vůbec, u dospělé rostliny se uvádí až -26°C.

V lidovém léčitelství je Yucca ceněna především pro bohatý obsah saponinů, látek majících (obdobně jako mýdlo) čistící účinek. Yucca podporuje látkovou výměnu a usnadňuje odstraňování jedovatých látek z těla.
Příznivě působí při kožních problémech, pomáhá při hojení ran, zvláště zánětlivých, a snižuje bolestivé kloubní projevy.  Udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi a svými antioxidačními účinky pomáhá odbourávat nebezpečné volné radikály, čímž snižuje riziko výskytu nádorových onemocnění.

A jedna skvělá zpráva na závěr: Podle Eduarda Chvosty, kurátora expozice Mexiko, budou obě juky kvést minimálně ještě týden.

více informací : www.botanicka.cz

 

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz