Botanická zahrada v Tróji - akce motýli: kukly již „nalétávají“, 500 motýlů „dozrává“ ve společnosti smaragdové liány

29.03.2010 10:08

Jednou z návštěvnicky nejúspěšnějších akcí je v Botanické zahradě hl. města Prahy již tradičně výstava Tropičtí motýli (každoročně si ji během 1 měsíce nenechá ujít více než 45.000 obdivovatelů).

500 motýlů „dozrává“ ve společnosti smaragdové liány

Ta letošní (již osmá, první ročník slavnostně otevíral v červnu 2004 skleník Fata Morgana, a v roce 2005 se uskutečnily výstavy rovnou dvě = jarní + podzimní) sice začíná „až“ 2. dubna, ale aby se na ní dalo na co dívat, musí se v dostatečném časovém předstihu obstarat a nechat „dozrát“ kukly. Z nich se pak budoucí tropičtí krasavci líhnou přímo před zraky návštěvníků....
Právě v těchto dnech (poprvé minulé úterý, podruhé v pátek) dorazil spěšný kurýr s expresní zásilkou čítající celkem více než 1.000 kusů kukel. Jde o kukly motýlů, které zahrada zakoupila ve Stratfordu nad Avonou, v tamní motýlí farmě. Ve volné přírodě se vystavovaní motýli vyskytují především v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, Thajsku, Malajsii a ve Střední a Jižní Americe. V ojedinělých případech si zaletí  i do jižní Evropy.
Troja je tak jedním z mála míst na světě, které neleží v tropech a přesto se v něm líhnou tropičtí motýli!

Jsou jim k tomu účelu vytvořeny přímo ideální podmínky:

1.Každá kukla je speciálním lepidlem přilepena za „zadeček“, to aby při líhnutí měl motýl oporu a dokázal se z kuklového sevření vymanit.

2.Kukly jsou i s oporou umístěny do líhniště - prosklených vitrín s otevřenou vrchní stěnou (tudy vylíhnutí motýli vlétají do prostoru expozice), kde jsou zajištěny nezbytné životní podmínky pro život: vysoká teplota a vzdušná vlhkost.

3.Vylíhnutí motýli potřebují dostatek kvalitní stravy: na speciálních krmítkách servírujeme nahnilé ovoce a medový roztok - to pokud nejsou spokojeni s nabídkou nektaru z právě  rozkvetlých květů...
 
Tropičtí motýli mají letos obrovské štěstí! Mohou si pochutnat na nektaru z právě kvetoucího květu „smaragdové liány“ - dřevnatějící liány, kterou v roce 1838 objevila posádka lodi kapitána Charlese Wilkese během první americké přírodovědné expedice, když si „odskočila“ u ostrova Luzon do dvojkřídlačového lesa hory Mount Makiling!!!! Trojská zahrada získala řízky Strongylodonu macrobotrys darem z botanické zahrady v Bonnu v roce 2002...

Rostlina se v přírodě pne po stromových velikánech a běžně dosahuje délky 20 m. Má vytrvalé trojčetné listy, lesklé a v čase rašení temně fialové. Obrovské převislé hrozny velkých člunkovitých květů dosahují délky až 90 cm připomínají spíše než květ nahoru ohnutý zobák papouška :-).

Jejich neobvyklou a v rostlinné říši ojedinělou barvu přesně vystihuje anglické označení Jade vine „nefritová nebo též smaragdová liána“ (pomiňme, že jade může popisovat též starou herku - pozn. MU).
V přírodě se  Strongylodon vyskytuje v deštných lesích s nadmořskou výškou do 1000 m,  nejčastěji na březích řek, kde se pne po stromových velikánech. Květy po okraj naplněné nektarem v lese září i v noci a přitahují opylovače – netopýry. Ti zavěšeni na pevných stopkách květenství pijí nektar a roznášejí na svých tělech pyl. Plody jsou oválné až pěticentimetrové lusky obsahující velká hnědá semena.

Na Červeném seznamu IUCN je Strongylodon označen jako zranitelný. V přírodě, na rozdíl od jiných filipínských druhů, není při své velikosti ohrožen nezákonným a bezohledným sběrem, ale jiným lidským počínáním: odlesňováním. Fatální je pro něj ztráta opory: Brzo jej přerůstají invazivní druhy, které se rychle šíří na místa po vykácených stromech.
Rod Strongylodon obsahuje okolo 20 druhů, které jsou rozšířeny v jihovýchodní Asii, na Madagaskaru a na některých tichomořských ostrovech.

Uznejte, že impozantní květy Strongylodonu vypadají, jako z jiné planety – co by na ně asi řekl Avatar?

Botanická zahrada hlavního města Prahy
Nádvorní 134, 171 00 Praha 7 - Troja

Telefon: +420 234 148 139
Fax: +420 233 542 629
Marcela.Uhlikova@botanicka.cz
www.botanicka.cz

 

 

 

 


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz