World Press Photo 09 - nejprestižnější výstava novinářské fotografie opět v Praze

21.09.2009 23:14

Karolinum 18. 9. – 11. 10. 2009. Soubor nejlepších reportážních fotografií loňského roku oceněných v nejprestižnějšímezinárodní soutěži World Press Photo je vystaven v pražském Karolinu od pátku18. září do neděle 11. října 2009.

World Press Photo 09 -  nejprestižnější výstava novinářské fotografie opět v Praze

Pro návštěvníky je otevřeno každý den od 10.00do 18.00 hodin. Výstava bude doplněna o dvanáct fotografií držitele Ceny Prahy pro letošní rok Jeana Revillarda. Výstavu zahájí předseda Senátu PČR pan Přemysl Sobotka a primátor hl. m. Prahy Pavel Bém.

Zájem o soutěž z řad profesionálních fotografů každým rokem roste, do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 5 508 fotografů. Porotě předložili celkem 96 268 digitálních snímků, což je o 19,5 procenta více než v loňském roce. Ta ocenila v deseti kategoriích celkem 62 autorů ze 27 zemí. V letošním roce mezi oceněnými bohužel nebyl žádný Čech.
Absolutním vítězem pro rok 2009 se stal Antony Suau ze Spojených států. Vítězný snímek pořídil pro časopis Time. Policista zasahuje ve městě Cleveland ve státě Ohio v domě dlužníka. „Při prvním pohledu jsme přesvědčeni, že víme, co na této klasické  černobílé fotografii vidíme – uniformovaný policista s pistolí v ruce stojí uprostřed chaotické místnosti v něčím domě. Je to známá scéna, která evokuje válku, zločin nebo drogy. Tentokrát se však nevidění obyvatelé domu neprovinili ničím jiným, než že nebyli schopni platit své účty. Záhadu snímku odhaluje k němu připojený titulek.

Porota se shodla na tom, že skutečně dobrá reportážní fotografie by měla pozorovatele vybízet k přemýšlení, že by měla klást tolik otázek, kolik dává odpovědí. A to vše vítězný snímek splňuje. Je to hrozivý obraz. Do našich životů a domovů vtrhla nová válka, válka ekonomická.“ říká o vítězné fotografii předsedkyně poroty MaryAnn Golonová.
K výběru vítězných fotografií porotkyně dodává: „Široká škála vítězných fotografií roku 2008 poskytuje svědectví o tradičnějších druzích války, kterou vedou jak lidé, tak i příroda.

Objevuje se na nich obrovské zemětřesení v Číně, cyklón v Myanmaru, konflikt mezi Ruskem a Gruzií a dokonce i chilská sopka, chrlící plameny jako dračí hlava. Ne všechny fotografie nás však musejí děsit, i když zprávy často strašlivé jsou. V kategoriích portrét, příroda, sport, umění a zábava si vychutnáme živé barvy a různé kultury
našeho světa. Doufáme, že až si budete tyto snímky prohlížet, budete šokováni, potěšeni a zaujati bohatostí současné žurnalistické fotografie, stejně jako jsme byli my v porotě.“

Cenu Prahu, kterou každoročně udílí primátor hl.m. Prahy, si letos odveze švýcarský fotograf Jean Revillard. V soutěži World Press Photo získal v kategorii Lidé a události třetí cenu. Na snímku je dvacetiletý Hachim, který ilegálně přicestoval z Afganistánu do Řecka. Už dva měsíce žije v přístavu Patras a neúspěšně se pokouší odplout do Itálie. Rostoucí počet uprchlíků se do Řecka dostává z Iráku a Afganistánu přes Turecko. Řecko poskytuje azyl pouze malé části žadatelů, takže dochází k mnoha pokusům zemi opustit a přejít do jiné země Evropské unie. Jean Reavillard se narodil v Ženevě roku 1967. S fotografováním začal už jako dítě. Vystudoval fotografickou školu v Yverdonu a v roce 1988 otevřel Galerii Europa v Ženevě, kde vystavoval fotografie z východní Evropy. Dva roky také žil v irském Dublinu.
Revillard je zakladatelem první online fotografické agentury ve Švýcarsku, Rezo. Ch.

Nadace World Press Photo
Nadace World Press Photo byla založena v roce 1955 v holandském Amsterodamu, kde sídlí dodnes. Získala celosvětovou proslulost díky organizaci mezinárodní soutěže nejlepších novinářských fotografií, která nese stejné jméno. Soutěž je každoročně vypisována v osmnácti kategoriích a vítězné snímky jsou následně prezentovány na výstavě World Press Photo.

Nadace má však řadu dalších projektů. Intenzivně se věnuje vzdělávacím projektům jak pro profesionální, tak i pro amatérské fotografy. Nejprestižnějším projektem je Joop Swatr Masterclass organizovaný od roku 1994. Je zaměřen na mladé talentované fotografy a každým rokem je také sestavena výstava nejlepších snímků. Součástí projektu
je i řada seminářů nejen pro vybrané fotografy, ale i pro laickou veřejnost. Jako lektoři jsou vybírání nejlepší z nejlepších, a to jak fotografů, tak i editorů obrazových časopisů či teoretiků umění.

V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky velkému přispění tehdejšího primátora Jaroslava Kořána. Proto se od té doby udílí Cena Prahy, kterou předává primátor města. Současný primátor hl. m. Prahy Pavel Bém také nad výstavou převzal záštitu společně s předsedou Senátu PČR Přemyslem Sobotkou.

Další informace lze získat u organizátorů výstavy:
Tel. spojení: 724 167 964, e-mail: michaela.kindlova@volny.cz nebo na www.wpppraha.cz
POROTA
Předsedkyně poroty:MaryAnne Golon, USA (foto editorka-konzultantka)
Členové: Akinbode Akinbiyi, Nigérie (fotograf, spisovatel a kurátor), Patrick Baz, Francie/Libanon (oblastní foto manažer,
Střední východ, Agence France-Presse), Peter Bialobrzeski, Německo (fotograf Laif ), Olivier Culmann, Francie (fotograf
Tendance Floue), Erin Elder, Kanada (manažerka digitálních médií The Globe and Mail), Per Folkver, Dánsko (hlavní foto
editor Politiken), David Friend, USA (editor kreativního oddělení Vanity Fair), Ayperi Karabuda Ecer, Švédsko/Turecko (obrazová
vice presidentka Reuters), Volker Lensch, Německo (vedoucí foto oddělení Stern), Ricardo Mazalan, Argentina (fotograf
The Associated Press), Arianna Rinaldo, Itálie (obrazová editorka D La Repubblica delle Donne a šéfredaktorka OjodePez),
Sujong Song, Jižní Korea (nezávislá obrazová editorka)
Sekretáři/Secretaries: Daphné Anglès, Francie/USA (evropská obrazová koordinátorka The New York Times), Stephen Mayes,
Velká Británie (výkonný ředitel VII Photo Agency)
POŘÁDÁ AGENTURA A.K.L.
ZA FINANČNÍ PODPORY HL. M. PRAHY.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 04.05.2024

Svátek má Květoslav

Citát pro dnešní den

Aby ses mohl poučit ze svých chyb, musíš si nejprve své chyby umět přiznat.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz