Výstavy Praha - Výstava Grónsko končí ! Velký polární den !

12.11.2009 20:37

Výstava Grónsko, země mizejícího ledu v kulturním centru zahradaKC končí 14. listopadu Velkým dětským polárním dnem.

 Jízda psím spřežením, soutěže, pohádka nebo komentované prohlídky pro děti jsou připraveny na závěr úspěšné výstavy o přírodě, historii a kultuře Grónska. Dětský den je otevřen zdarma.

Závěrečný den výstavy je určen především rodičům s dětmi. Od 10 do 17 hodin pro ně bude připravený bohatý program. „Děti budeme také učit, jak výt jako polární psi, budou se také moci vyfotit s Eskymačkou. Polární den i celou výstavu pak zakončíme bitvou o iglů,“ říká jeden z autorů a organizátorů výstavy Jaromír Klempíř.

Výstavu během jejího měsíčního trvání navštívilo více než 1000 návštěvníků, komentované prohlídky a přednášky 500 diváků. „Věříme, že s výstavou budeme moci navštívit i další místa, první nabídky už máme,“ říká Alena Klempířová, která s manželem výstavu připravila.

Výstava Grónsko, země mizejícího ledu mapuje přírodu, historii a kulturu této polární země. Téma mizejícího ledu naráží na ekologické a civilizační hrozby, které se dotýkají Grónska, výstava však poutavě přibližuje především unikátní kulturu Inuitů a Eskymáků a přírodu a geografii Grónska. Návštěvníci výstavy uvidí kopii iglů, grónské šamanské masky, mapy a především fascinující fotografie. Polárníci Jaroslav a Alena Klempířovi jich za 15 let svých pravidelných a dlouhých cest do Grónska pořídili stovky a jsou autory celosvětově nejrozsáhlejší dokumentace grónské přírody. Díky jejich fotografiím diváci mohou vidět i obrovskou rychlost, s jakou v Grónsku ubývají ledovce.

Alena a Jaroslav Klempířovi posledních 16 let tráví polovinu roku v Grónsku. Jejich druhým domovem se po Praze stalo třetí největší grónské město s převážně patrovými domky se sedlovou střechou - Ilulissat, kde kromě tamního pastora, u něhož bydlí, žije 3 500 obyvatel a asi 8 000 eskymáckých psů. Jaroslav Klempíř je původním povoláním hudebník - mimo jiné doprovázel jako hráč symfonického orchestru José Carrerase a Plácida Dominga. V roce 1972 se poprvé dostal s francouzsko-dánskou etnografickou expedicí na sever Grónska.

Nad výstavou Grónsko, země mizejícího ledu převzala záštitu ministryně školství PhDr. Miroslava Kopicová, ministr kultury Václav Riedlbauch a ministr životního prostředí Ladislav Miko. Výstavu finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Městská část Praha 11. Autory výstavy jsou Alena Klempířová a Jaroslav Klempíř (Polární svět, o.s),
Stanislav Bártl a Ing. arch Martin Tröster.

Grónsko, země mizejícího ledu / 15. října – 15. listopadu
Kulturní centrum zahradaKC
Malenická 1784, 148 00, Praha 4 / www.kczahrada.cz

Vstup na výstavu zdarma, komentované prohlídky a přednášky 50,- Kč

zdroj: TZ zahrada KC

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz