Výstavy Praha, náš Tip – Jiří Anderle: batrachomyomachia, (žabomyší a jiné války )

24.07.2009 21:42

Tvorba Jiřího Anderleho 1959–2009. Retrospektivní výstava významného, světově známého českého malíře a grafika, doprovázená obsáhlým katalogem do 04. 10. 2009.

Výstavy Praha, náš Tip –  Jiří Anderle: batrachomyomachia, (žabomyší a jiné války )

Jiří Anderle je umělec, jehož tvorba se vyznačuje především schopností pronikat do myšlenkového a výrazového bohatství lidstva. Soustřeďuje se na nejhlubší zákoutí našeho společného dědictví a z nesčetných vědomých a podvědomých představ vytváří umělecká díla, v nichž se stýká minulost a přítomnost, sen a skutečnost.

Výsledkem jsou působivé metafory o lidském životě a jeho složitém spektru morality, povahových rysů a zkušeností.

 
NewAge-krokodýl, 2001, akryl na plátně 
Rozsáhlé a různorodé dílo, které Anderle vytvořil za více než padesát let, zahrnuje grafické listy, obrazy a plastiky. Při veškeré rozmanitosti forem a technik můžeme vnímat v Anderleho projevu společného jmenovatele kritického humanistického vidění, hodnotícího konkrétní historické jevy i obecná lidská témata, a to cestou groteskních proměn, během nichž se lidské tělo stává hmatatelným metaforickým ztělesněním vnitřní povahy.

Jedním z nejdůležitějších rysů díla Jiřího Anderleho je stálá inspirace primárními kulturami, ještě donedávna označovanými jako „primitivní“. Tato inspirace poskytuje jeho výrazu, vycházejícímu z racionálně založené renesanční tradice, temný a intuitivní kontrapunkt.

Vzájemná souhra mezi projevy kultivovanosti a živelnosti, uváženosti a spontánnosti, sebeovládání a výbušnosti – vytváří napětí, determinující Anderleho umělecký rukopis. Toto napětí, propůjčující jeho obrazům nezřídka zneklidňující energii, vyvěrá z věčně proměnlivé rovnováhy mezi těmito póly.

 
Hostina, 1987–1988 
Od svého nástupu na českou výtvarnou scénu v polovině 60. let 20. století v rámci návratu k figuraci získal Jiří Anderle zcela ojedinělé místo nejen v domácím, ale i v mezinárodním kulturním kontextu.
Jeho dílo je zastoupeno ve sbírkách řady českých a světových muzeí a galerií (např. Národní galerie v Praze, Albertina, Centre Georges Pompidou, Stedelijk Museum, The Museum of Modern Art v New Yorku, The Metropolitan Museum of Art).

Výstava, připravená pro Galerii hlavního města Prahy, prezentuje průřez autorovým grafickým, malířským a plastickým dílem s důrazem na „věčnou“ tematiku mezilidského zápasu odehrávajícího se v dramaticky existenciální rovině i v rovině trapně banální.


--------------------------------------------------------------------------------

Vstupné: 120,– / 60,– Kč
Autor výstavy: Richard Drury
Záštitu nad výstavou převzali prezident České republiky Václav Klaus a primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 16.04.2024

Svátek má Irena

Citát pro dnešní den

Život je jako divoký tygr. Můžeš si lehnout a položit si jeho tlapu na hlavu, nebo ho osedlat a jet na něm.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz