Výstavy Praha - Arabela, Rumburak, Xenie a ti ostatní......

10.11.2009 01:33

Na návštěvníky se těší půvabné princezny Arabela a Xenie s celou královskou rodinou, černokněžníkem Vigem, zlým Rumburakem, mocným Fantomasem a mnoha dalšími postavami z Říše pohádek pro děti i dospělé.

Výstava kostýmů a rekvizit z oblíbených pohádkových seriálů ČST a ČT Arabela a Arabela se vrací, se představí v předvánočním období /11.11.-27.12.09/ v Praze – v dominikánském klášteře na Starém Městě – Jilská 7 – v blízkosti Staroměstského náměstí.

K vidění budou rekvizity z tohoto kultovního seriálu – například jediný dodnes zachovaný kouzelný prsten, křišťálová koule, cestovní plášť a mnohé další.


Na výstavě budete moct obdivovat kostýmy královské rodiny (i s korunovačními klenoty), čarodějů I. i II. kategorie, které doplňují tři desítky dalších pohádkových kostýmů jako jsou například královští rádcové, Rumburakova pomocnice – čarodějnice, ježibaba z Perníkové chaloupky i s Jeníčkem a Mařenkou, ale také disco šaty princezny Xenie. Stranou pozornosti však nezůstává ani pokračování seriálu pod názvem Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek, natočené v 90. letech.


Velké oblibě se – nejen u dětských návštěvníků – stabilně těší zkoušení pohádkových kostýmů a roztodivných paruk. Interaktivnost expozice tím však zdaleka nekončí – královský trůn vybízí k usednutí, královské koruny k vyzkoušení a postel babičky Červené Karkulky k ulehnutí – jenom pozor na vlka! V pokoji rodiny Majerových mohou návštěvníci – kromě luxusního vybavení ze 70. let – sledovat i jeden díl pohádkového seriálu s názvem „Rumburakova pomsta“.


Od natočení první řady seriálu uplynulo v letošním roce rovných 30 let. Výstava je určena všem, kteří mají rádi klasické české pohádky a zároveň je i poděkováním tvůrcům seriálu.

NEJznámější dílo autorské dvojice Miloš Macourek a Václav Vorlíček dalo ve spojení s chytrým příběhem o střetu současného světa s pohádkovou říší vzniknout legendě, na kterou se nezapomíná….
NEJprodávanější seriál – patří k dílům, která českou kinematografii proslavila po celém světě. Není výjimkou, že seriál znají také v Jižní Koreji, Japonsku, Mongolsku…. Při každé repríze v České televizi láme rekordy sledovanosti….
NEJpohádkovější výstava – v seriálu i na výstavě se objevují postavy z většiny českých pohádek, ale i z říše pohádek pro dospělé….
NEJkouzelnější výstava – seriály jsou založeny na množství kouzelných předmětů, které používali jak čarodějové, tak členové královské rodiny a někdy třeba i děti ze Světa lidí. Mnohé z těchto předmětů uvidíte na výstavě….
NEJsladší výstava – ježibaba z Perníkové chaloupky, která tak ráda peče, připravila pro návštěvníky sladké překvapení (a pokušení)

RETRO výstava – kromě honosných kostýmů královské rodiny, kostýmů postav z Říše pohádek pro děti i pro dospělé jsou vystaveny také kostýmy z konce 70. let – móda tolik obdivovaná rozmařilou princeznou Xenií….
ZAJÍMAVOSTÍ také je, že prostory dominikánského kláštera nejsou běžně přístupné veřejnosti a výstava Arabela je tedy výjimečnou možností prohlédnout si některé části objektu.

Zdroj: TZ Arabela

více informací: http://www.vystava-arabela.cz/ 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz