Výstava Praha - Kamila Ženatá – 2. patro

02.11.2009 20:29

Instalace, texty, obrazy a fotografie tvoří unikátní výstavu Kamily Ženaté 2. PATRO, jejímž tématem je prázdný byt, ve kterém zůstaly sny těch, kteří v něm žili........

Expozice bude ke zhlédnutí v netradičním prostředí bytu v Myslíkově ulici 9, v Praze od 4. do 30. listopadu.

Instalace / text / obrazy / fotografie / videoart/

Tématem výstavy je prázdný byt ve 2. patře, ve kterém zůstaly sny těch, kteří v něm žili. Neopakovatelnost a unikátnost této výstavy spočívá v tom, že autorka použila prostor čtyřpokojového bytu, kde sama kdysi žila se svou rodinou, aby zde umístila snové příběhy, které jsou vyprávěny náznakem, symbolem, vzpomínkou, zahlédnutím, neuchopitelnou atmosférou, nehybnosti ale i těkavým pohybem. Ve světě, kde vládne čas, se nic nevrací zpátky.

Všudypřítomný text navádí svými sděleními do příběhů, monologů, snů, imaginací, do souvislostí nějakého tajemného děje, který se odehrává „kdesi“ a „komusi“, někde, kde se čas zastavil, v prostoru, který naplňují jeho obyvatelé svými sny, tak jako prázdný prostor bytí naplňujeme svými vnitřními obsahy.

K výstavě vydává občanské sdružení Schrödingerova kočka katalog s tištěným textem, který je nedílnou součástí expozice, a s obrazovou dokumentací.

Pořadatelé:  Galerie 5. patro, Art Link a Schrödingerova kočka, o.s.
Výstavu podpořilo: sdružení Women in the Arts 

Kamila Ženatá působí na pražské umělecké scéně již od roku 1980, kdy ukončila své umělecké vzdělání na Akademii výtvarných umění. V osmdesátých a devadesátých letech se prezentovala převážně svým grafickým dílem. Svou první malířskou výstavu uspořádala v roce 2001 v Nové síni. Vystavovala rovněž v zahraničí, v Německu, Švýcarsku, Holandsku a ve výstavních síních Českých center. Od roku 2005 rozšířila své výrazové pole působnosti a začala se zabývat rovněž fotografií, videi a instalacemi. V roce 2007 připravila koncepčně náročnou a mediálně různorodou instalaci ve výstavní síni Mánes s názvem Nauč se stát na jedné noze, v níž umělecky ztvárnila své osobní porozumění čínské Knize Proměn. V roce 2009 kurátorsky připravila společně s Milenou Slavickou výstavu „Čtrnáct S“ pro Centrum současného umění DOX, prezentující díla čtrnácti současných českých umělců včetně její videoinstalace. 
Kamila Ženatá představuje kreativní všestrannou osobnost (vedle vizuální tvorby má i svou tvorbu literární), která se plně zapojuje do současného uměleckého dění a reaguje na aktuální problémy dnešního světa. Používá media grafiky, malby, fotografie a videoinstalace.

Její díla jsou zastoupena ve sbírkách National Gallery of Art Washington, DC, Národní galerie v Praze (grafická sbírka), Alšovy jihočeské galerie, Muzeum Gyer (grafická sbírka), Muzea moderního umění, Hradec Králové, Východočeské galerie, Pardubice a v soukromých domácích a zahraničních sbírkách.

Vedle své výtvarné tvorby se Kamila Ženatá rovněž věnuje psychoterapii, v letech 1995 - 2005 vedla výběrový seminář na katedře psychologie na Filosofické fakultě UK v Praze. V rozmezí let 1996 až 2006 prošla sebezkušenostním a vzdělávacím procesem v psychoanalytické psychoterapii. Od roku 2002 je hostující členka České společnosti pro psychoanalytickou psychoterapii v Praze.


Kontakty:
Místo konání: Myslíkova 9, Praha 1, 2. patro, zvonek 2. patro
Otevřeno: 4. – 30. 11. 2009, každý den od 12.00 do 18.00 hodin,
Vstupné: zdarma

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz