Výstava Karlův most - Kampu oživí unikátní výstava o Karlově mostě

07.05.2010 18:19

(Praha, 7. května 2010 Karlův most) – Obyvatelé a návštěvníci pražské Kampy se mohou na jaře a v létě těšit na jedinečnou podívanou. Přímo pod širým nebem budou k vidění vzácné výjevy z historie Karlova mostu. Fotografie i další exempláře na velkých panelech mapují vznik, vývoj, technickou úroveň i současnou rekonstrukci jedné z nejznámějších českých památek, Karlova mostu. Expozice potrvá od 7. května do 12. července.

Karlův most

Výstavu Karlův most 2010 pořádá za podpory řady českých i zahraničních odborníků Olga Menzelová - Kelymanová. „Venkovní expozice nabídne divákům originální pohledy na Karlův most tak, jak ho možná vůbec neznají. Podařilo se nám získat unikátní fotografie z historie mostu, ale také slavné snímky Josefa Sudka nebo Jana Saudka. Nechybí ale například konkrétní ukázky kvádrů vyňatých z mostu. Doufám, že se každý Pražan stejně jako turista dozví o nejstarším mostě v Praze zase něco nového,“ říká Olga Menzelová - Kelymanová, producentka výstavy. Záštitu nad výstavou převzal primátor Hlavního města Prahy Pavel Bém.

57 fotografií a 45 grafik odkryje atraktivním způsobem návštěvníkům Kampy most v různých historických obdobích tak, jak zdobil i sloužil běžnému životu Pražanů, státníků i známých osobností historie. Na pětadvaceti oboustranných panelech o velikosti 120x180 centimetrů bude možné navíc fotografie vidět také v noci, kdy budou speciálně nasvícené.

Na vybraných snímcích se vystřídají kromě uměleckých, historických a novodobých fotografií také nákresy, výřezy, zvětšeniny grafik, artefakty, vyobrazení či rytiny. Chybět nebudou dobové mapy. „Filozofie výstavy spočívá v tom, že spolu všechny panely nějak souvisí, neexistuje ale přímá návaznost. Výstava nemá konec ani začátek, divák do ní může vstoupit ze severu i z jihu, z boku i z hlavní cesty a pokaždé se může kochat něčím jiným,“ říká Ondřej Šefců, kurátor výstavy a dodává: „Expozice si klade za cíl ukázat tuto proslulou stavbu v dosud neznámých výjevech, odpovědět na mnoho dotazů a poodhalit některé záhady i tajemství starého mostu. Připomene i smysl současné opravy a problémy starobylé konstrukce.“


Výstava Karlův most z pěti pohledů

Na most jako na špičkové inženýrské dílo se podívá výstava z pěti pomyslných tématických okruhů. Ty budou charakterizovat pozoruhodnou historii stavby, její poškození povodněmi, události, které se na mostě odehrály, věci reálné i metafyzické, velké symboly, ale i kuriozity a podivnosti.

Most jako dopravní cesta
Hlavní cílem stavby mostů bylo a je překonání překážek – údolí, vodních toků. Mosty jsou součástí komunikační sítě, která bez nich není úplná. Most při přechodech řek a údolí tvoří strategickou část komunikace, bez něj cesta nefunguje. Karlův most byl jediným mostem přes Vltavu v Praze až do poloviny 19. století. Byl pro Prahu klíčovou stavbou, kde jeho význam umocnila poloha uprostřed města a související panorama.

Inženýrské dílo
Most byl v době své stavby, ve 2. polovině 14. století zcela mimořádné technické dílo. Na jeho stavbu museli tehdejší stavitelé dopravit více než sto tisíc tun materiálu, bylo nutno vystavět jímky v řece, provizorní most a další náležitosti. Ačkoliv jsou zdroje informací omezené, je problematika původní stavby velmi pozoruhodné téma, jak v kontextu doby vrcholného středověku, tak s ohledem na další souvislosti.

Věčné staveniště
Podobně jako obrovské gotické katedrály, tak i Karlův most patří mezi stavby, které nejsou vlastně nikdy dokončeny. Neustále se doplňuje, opravuje a obnovuje. U mostu je to umocněno jeho polohou v řece, kdy se konstrukce namáhá klimatem nad řekou, tekoucí vodou a povodněmi, které mnohdy vykonávají mohutné ničivé dílo. Opravy mostu byly v minulosti nutné, tak jako je nutná současně prováděná oprava.

Umělecké dílo, inspirace umění
Na mostě byla již v gotice umístěna pozoruhodná umělecká výzdoba. Přestože byla zachovaná pouze částečně, je dodnes předmětem obdivu, studia i různých výkladů. Proslulost mostu je z velké části založena na barokní sochařské galerii, která na něj byla umístěna začátkem 18. století.  Most se však také stal (a stále je) inspiračním zdrojem umělců, ať již v oblasti výtvarného nebo slovesného umění. Objevil se i na bankovkách, známkách, mincích a nespočetných obměnách ve filmech.

Most jako kosmologické poselství, záhady
Starodávné a významné stavby na sebe během své dlouhé existence obvykle nabalí předivo legend, příběhů a mýtů. Mnoho z nich má ale reálný základ. U Karlova mostu existují velmi pozoruhodné teorie o okolnostech založení, kompozici východního průčelí Staroměstské mostecké věže, astronomické (astrologické) situaci založení a další.

 Odborní poradci podílející se na přípravě expozice

RNDr. Václav Cílek (geolog, ředitel Geologického ústavu Akademie věd)
Doc. PhDr. Josef Štulc (prezident Českého národního komitétu ICOMOS, zástupce ČR v památkové komisi UNESCO)
PhDr. Petr Janyška (velvyslanec ČR při UNESCO)
Ing. Vladimír Křížek, CSc. (předseda Českého svazu stavebních inženýrů – Odborná společnost pro vědu, výzkum a poradenství ČSSI)
Ing. Vladimír Tvrzník, CSc. (mostní expert Mott MacDonald Praha)
PhDr. Zdeněk Dragoun (archeolog, Národní památkový ústav)
Doc. Richard Přikryl (odborník na nerostné suroviny, speciálně na kámen na Univerzitě Karlově, Geotechnická katedra)
Zdeněk Bergman (ředitel Muzea Karlova mostu)
Ing. Zdeněk Batal (specialista-mostař, hlavní stavbyvedoucí firmy SMP CZ) a další odborní zástupci společnosti SMP CZ, a. s.
Prof. Ing. Vladimír Křístek (profesor ČVUT, Stavební fakulty se specializací na mosty a betonové konstrukce)
Doc. Karel Drozd (specialista geotechnik, Karlova Univerzita, Geotechnická katedra)


Děkujeme všem partnerům.

Generálním partnerem výstavy Karlův most 2010 je společnost SMP CZ. „Naše firma dlouhodobě podporuje charitativní, sportovní, umělecko společenské a další projekty. Tato výstava doplňuje mozaiku vědomostí o Karlově mostě, ukazuje fotografie známé i neznámé a podává svědectví o jeho ´životě´. Jsme rádi, že můžeme být při opravě této významné památky a i jedním z těch, kteří tyto informace přinášejí všem návštěvníkům výstavy. Ať už z Čech a Moravy, nebo ze zahraničí, anebo prostě jenom těm, kterým na Karlově mostě skutečně záleží,“ říká Martin Doksanský, předseda představenstva SMP CZ, a.s.

 

 

 

 

Autor: Hana Tietze

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz