Výstava Dobrodružství mého života v Pitomé kavárně 31.1.- 4.3.2011

29.01.2011 05:33

Monika Necpálová se pražskému publiku představuje autorskou prodejní výstavou fotografií v Pitomé kavárně. Fotografický kaleidoskop je výběrem z loňské autorčiny výstavy "Umění žije na prahu ulice" prezentované na Slovensku. Mladá slovenská fotografka přišla na chuť fotografii díky žurnalistice.

Monika Necpálová

Nic však nenechala náhodě. Po ukončení gymnázia vedly její kroky do novinářské redakce městského týdeníku ve Zvolenu. Dnes po zkušenostech s mikrofonem i perem si články můžete přečíst také v pražských Slovenských dotecích. Snaha zobrazit skutečnost nelineárně, asymetricky, tak říkajíc na šikmo se odráží nejen v jejích fotografiích. Však svět kolem nás zdaleka není jednotvárný. "Je jako zářivá duha. Kráčíte cestičkami a za každou zatáčkou vás cosi udiví. Pokud to dovolíte. "Pokud jste již měli někdy chuť říct cosi tomuto světu, zatřást trochu publikem, provokovat, poukázat z estetického hlediska na krásy i vady společnosti, jistě autorku pochopíte. Výstava svědčí o kompilaci dokumentárního i uměleckého pohledu na svět. Kouzlo černobílé fotografie nás zavede na místa za Atlantikem, ale poodhalí i šmrncovní kulturu pobaltských zemí.

Zajímavý může být i pohled Středoslovenky z nevelké vesničky Budča nedaleko Zvolena na stověžatou Prahu. Autorka se během studia práva prokousala mnoha paragrafy a roční stáž na Karlově univerzitě její dovolila zakusit život mezi zahraničními studenty. Stáž přinesla pestrost a neuvěřitelné možnosti zdokonalovat se v různých oblastech, nejen v právu, ale i v umění. V kulturní sféře se Monika nakonec i usadila. V současnosti je jejím domovem profesionální netradiční Divadlo Habakuk. V pohádkovém světě stojí na prknech, která znamenají svět. "Předstoupit před zraky diváků jako jiná bytost a mít možnost vyvést jejich prostřednictvím divadelního představení na chvíli z každodennosti bytí, je jedním z nejkrásnějších pocitů na světě," svěřuje se Monika. „A pořád se všechno točí kolem toho, že pokud chcete, aby vás lidé poslouchali, musíte najít v sobě odhodlání vystoupit před ně. Ať už prostřednictvím slov, hry nebo fotografie,“ dodává. Pravidelně tak autorka předstupuje i před své žáky na základní umělecké škole. Relax jí přináší kresba, tanec a psaní cestopisů (což se ovšem nedá bez dobrodružství cestování). V plánech autorky se neustále rýsují vize nových kulturních projektů a spolupráce. Stačí se prý řídit heslem "odvážnému štěstí přeje". Nahlédněte tedy přes objektiv do dobrodružství autorčina života.

Pitomou kavárnu najdete v Preslově ulici v Praze 5.
www.pitomakavarna.cz

Autor: TZ: Pitomá kavárna

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.04.2024

Svátek má Valérie

Citát pro dnešní den

Musíme být ochotni opustit život, který jsme si naplánovali a přijmout život, který nás čeká.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz