Vlaky – Království železnic, Tip nejen pro malé kluky

29.07.2009 06:17

Ve středu 1. července bylo otevřeno prvních 115 m2 největší modelové železnice u nás. Projekt nazvaný Království železnic dosáhne po dalších čtyřech letech výstavby celkem 1 008 m2 čisté plochy kolejiště, přičemž celková plocha expozice včetně vzdělávacích a odpočinkových prostor bude takřka tři tisíce metrů čtverečních.

Vlaky – Království železnic, Tip nejen pro malé kluky

Království železnic se ve své první etapě stane největší modelovou železnicí u nás, po úplném dokončení pak i největší expozicí tohoto druhu ve střední a východní Evropě.

 Na světě je jen několik zábav, které přitahují člověka od dětství do stáří a které okouzlují lidi bez ohledu na povolání, vzdělání nebo osobní zaměření.  Jedním z takových fenoménů je bezesporu modelová železnice. Takzvané mašinky fascinují děti i dospělé snad právě tím, že nabízejí pohled do zmenšeného a přitom dokonale fungujícího světa, pohled tak podobný pohledu Stvořitele.

 V Praze na Smíchově v obchodním komplexu Anděl City vzniká jeden z nejzajímavějších projektů poslední doby. Ve třech podlažích na ploše 2500 m2 bude v červenci otevřeno prvních 115 m2 modelového kolejiště. Každé tři měsíce se bude modelové kolejiště postupně rozrůstat o další segmenty. Po čtyřech letech výstavby dosáhne rozloha kolejiště více než 1 008 m2 čisté plochy kolejiště. Království železnic se tak stane nejen největší modelovou železnicí nejen u nás, ale i ve střední a východní Evropě.

 Úvodní plocha 115 m2 modelového kolejiště bude představovat průřez všemi technologiemi a stavebními prvky, které budou použity na dalších segmentech modelového kolejiště Království železnic. Návštěvníci zde uvidí několik dominant České republiky, pohyblivý automobilový park a spoustu dalších technických „vychytávek". Systém miniaturních kamer v lokomotivách vláčků zprostředkuje divákům přímý zážitek z jízdy zmenšenou krajinou. Součástí Království železnic bude i stálá výstava z historie železnice na našem území a vzdělávací program pro školy připravený v duchu moderního konceptu Ministerstva školství.

 „V červnu letošního roku otevřeme pro veřejnost I. etapu našeho modelového kolejiště. Pět segmentů kolejišť o rozloze 115 m2 a postupně za provozu a před zraky návštěvníků budeme doplňovat další části, až do cílového stavu 1 008 m2. Království železnic bude nakonec představovat jakýsi model České republiky. Návštěvníci se zde setkají s modely nejvýznamnějších dominant České republiky. Modelový vláček je sveze například na Ještěd, Karlštejn, Pražský hrad. Naší snahou je maximální navození zmenšené reality, v pravidelných intervalech se zde bude střídat noc i den, vlaky budou jezdit podle přesně daných jízdních řádů. Vzorem pro projekt jsou velká modelová kolejiště v zahraničí, z nichž nejznámější je Miniatur Wunderland Hamburg, které každoročně navštíví více než jeden milion lidí," říká k projektu Rudolf Pospíšil, manažer a výpravčí projektu Království železnic. 

 http://www.kralovstvi-zeleznic.cz/

zdroj: TZ Království železnic

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Království železnic


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.04.2024

Svátek má Valérie

Citát pro dnešní den

Musíme být ochotni opustit život, který jsme si naplánovali a přijmout život, který nás čeká.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz