Psí spřežení a iglú na Jižním Městě - 30° C ??

09.10.2009 21:50

Výstava Grónsko, země mizejícího ledu mapuje přírodu, historii a kulturu této polární země......

Manželé Klempířovi, přední čeští polárníci, připravili výstavu Grónsko, země mizejícího ledu. V kulturním centru zahradaKC na pražském Chodově bude výstava otevřena od 15. října do 15. listopadu. 

Téma mizejícího ledu naráží na ekologické a civilizační hrozby, které se dotýkají Grónska, výstava však poutavě přibližuje především unikátní kulturu Inuitů a Eskymáků a přírodu a geografii Grónska. Návštěvníci výstavy uvidí kopii iglů, grónské šamanské masky, mapy a především unikátní fotografie. Polárníci Jaroslav a Alena Klempířovi jich za 15 let svých pravidelných a dlouhých cest do Grónska pořídili stovky a jsou autory celosvětově nejrozsáhlejší dokumentace grónské přírody. Díky jejich fotografiím diváci mohou vidět i obrovskou rychlost, s jakou v Grónsku ubývají ledovce.

„Výstavu zahájí velkolepá vernisáž ve středu 14. října za účasti zajímavých a významných hostů. Své vítězné psí spřežení na ní představí nejznámější česká musherka Jana Henychová – pro zájemce bude připraven i malý tréninkový okruh po Jižním Městě. V interpretaci souboru Hájíček zazní grónská hymna,“ zve jeden z autorů výstavy Jaroslav Klempíř.

Po celý měsíc trvání výstavy jsou připravené komentované prohlídky pod vedením Jaroslava a Aleny Klempířových, ale i přednášky se zajímavými hosty – přednášet přijde např. klimatolog RNDr. Jan Pretel CSc, polárník Stanislav Bártl nebo PhDr. Josef Schütz, ředitel festivalu TOURFILM. Autoři výstavy mysleli i na dětské návštěvníky, proto bude část komentovaných prohlídek určena i dětem a výstava vyvrcholí velkým dětským polárním dnem v sobotu 14. listopadu, kde hlavní atrakcí budou opět psí spřežení Jany Henychové.

Alena a Jaroslav Klempířovi posledních 16 let tráví polovinu roku v Grónsku. Jejich druhým domovem se po Praze stalo třetí největší grónské město s převážně patrovými domky se sedlovou střechou - Ilulissat, kde kromě tamního pastora, u něhož bydlí, žije 3 500 obyvatel a asi 8 000 eskymáckých psů. Jaroslav Klempíř je původním povoláním hudebník - mimo jiné doprovázel jako hráč symfonického orchestru José Carrerase a Plácida Dominga. V roce 1972 se poprvé dostal s francouzsko-dánskou etnografickou expedicí na sever Grónska.

Nad výstavou Grónsko, země mizejícího ledu převzala záštitu ministryně školství PhDr. Miroslava Kopicová, ministr kultury Václav Riedlbauch a ministr životního prostředí Ladislav Miko. Výstavu finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Městská část Praha 11. Autory výstavy jsou Alena Klempířová a  Jaroslav Klempíř (Polární svět, o.s),
Stanislav Bártl a Ing. arch Martin Tröster.

Grónsko, země mizejícího ledu / 15. října – 15. listopadu
Kulturní centrum zahrada KC
Malenická 1784, 148 00, Praha 4
www.kczahrada.cz

Objednávky komentovaných prohlídek na e-mailu pokladna@kczahrada.cz nebo na telefonu 271 910 246.
Vstup na výstavu zdarma, komentované prohlídky a přednášky 50,- Kč

zdroj: TZ zahrada KC

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz