Palác Akropolis, koncert - Amanda Palmer, středa 5.května 19,00 hodin

08.03.2010 16:20

Amanda Palmer je zpěvačka, klavíristka, skladatelka, textařka, divadelní umělkyně a svérázná osobnost, která proslula především jako polovina punkovo-kabaretního dua the Dresden Dolls. Zatímco the Dresden Dolls už ale nějakou dobu odpočívají v umělém spánku,  Amanda Palmer nezahálí.

Amanda Palmer

 Chystá koncertní šňůru s novým projektem Evelyn Evelyn a momentálně vyrazila na turné se svým sólovým projektem Amanda fucking Palmer, které uzavře koncertem v Praze. S the Dresden Dolls naposledy vystoupila v Praze před čtyřmi lety a vyprodanému Abatonu předvedla, že o síle jejich živých koncertů se nemluví jen tak náhodou. Hudebně má styl Amandy Palmer do klasického punku dost daleko. Žádné rozladěné kytary a ječení do mikrofonu, ale naprosto profesionální představení kabaretní dámy, která se nechává unášet svými emocemi. Je to živel, který se během chvíle umí proměnit z jemné dívky v nespoutanou dračici a každý svůj koncert si užívá, jako by měl být poslední. Během svých show hraje všechno, kvůli čemu lidi přišli a tak nechybí osvědčené hity the Dresden Dolls, skladby ze sólového alba „Who Killed Amanda Palmer“, ale i rozmanité covery písní Michaela Jacksona, Black Sabbath, Radiohead či  Leonarda Cohena.

Biografie:

Amanda vyrůstala v městě Lexington, v Massachusets. Od dětství jí to táhlo ke klavíru, učila se převážně sama a v devíti letech už skládala svoje první písničky. Puberta pro ni byla bouřlivým obdobím, ve kterém nasbírala plno inspirace pro skládání. Studovala střední dramatickou školu a divadlu se věnovala i později. Účinkovala v několika hrách, jednu z nich i režírovala a začala provozovat pouliční divadlo, kde vystupovala jako „living statue“ neboli živá socha. Zvláště se svou obří nevěstou „The Eight Foot Bride” sklízela po světě úspěchy.

S  Lexington High School udržuje kontakt stále a minulý rok se školou spolupracovala na uvedení nové divadelní hry. Po studiích se vrhla na dráhu rockové hvězdy, ale její první kapela "Amanda Palmer and the Void" se moc dlouho neudržela. Přelom přišel až v roce 2000, kdy se na Halloweenské oslavě seznámila s bubeníkem Brianem Viglione a vytvořili the Dresden Dolls. Dvojice se stylizovala do podoby německému meziválečného kabaretu a především Brian Viglione vystupoval jako panáček, což ostatně odpovídá názvu kapely. Vydali 4 dlouhohrající alba a vystupovali se svým punkovým kabaretem po celém světě. V roce 2008 vyšlo první sólové album Amandy Palmer, jehož název je inspirován hlavní událostí seriálu Twin Peaks -  smrtí Laury Palmer. Za produkčního dohledu renomovaného Bena Foldse si  zde Amanda zachovala základní výrazové prvky the Dresden Dolls a celkovým výsledkem jsou atraktivní, silné písně, typický šansonový zpěv a temně kabaretní atmosféra, která vás vtáhne. 

 Při jednom ze svých vystoupení se živými sochami potkala Jamese Webleyho, se kterým začala v roce 2007 spolupracovat na projektu Evelyn Evelyn. Oba hudebníci tvrdí, že se jedná o siamská dvojčata – sestry  Eve a Lyn, které jsou hudebně velmi nadané a tak je Amanda a Jason hodlají představit světu a doprovázet je na jejich tour se svou harmonikou a ukulelem.. Je zřejmě jen dílem náhody, že má jedna ze sester Evelyn Evelyn stejný hlas jako Amanda Palmer :)

Ocenění:
• 2009 - magazín  After Ellen  ji zařadil mezi Hot 100 za rok 2009
• 2008 – magazín the Guardian jí zařadil mezi 6 nejlepších sólových umělců
• 2006 –  magazín the Boston Globe ji nazval nejstylovější ženou Bostonu.
• 2005 – vyhrála cenu v kategorii nejlepší zpěvačka v soutěži WFNX/Boston Phoenix


sólová tvorba
• Who Killed Amanda Palmer (2008)
• DVD: Who Killed Amanda Palmer: sbírka hudebních videí (2009)

The Dresden Dolls
• The Dresden Dolls EP (2002)
• A Is for Accident (2003)
• The Dresden Dolls (2003)
• Yes, Virginia... (2006)
• No, Virginia... (2008)

Spolupráce
• "Evelyn Evelyn" (s Jasonem Webleym) (2010)
• "Living in Misery" (s Killem Hannahem ve Wake Up the Sleepers) (2009)
• "Everybody Hurts" (s Cormacem Bridem v Stereogum Presents... Drive XV: A Tribute to Automatic For the People) (2007)
• Elephant Elephant (s  Jasonem Webleym v projektu Evelyn Evelyn) (2007)[47][48]
• "Stuck with You" (s Voltairem v Ooky Spooky) (2007)
• "The Lovers" (s Meredith Yayanos v Brainwaves) (2006)

Hostem Amandy je zpěvák, akordeonista, kytarista, písničkář, bavič a tvůrce originálních dřevorytů Jason Webley. Jason Webley hlasem připomíná Toma Waitse, ale šíře jeho talentu sahá od ztišených cohenovských melodií až k drsným a rozdováděným odrhovačkám, ovlivněným Nickem Cavem, stejně jako třeba punkovými Dead Kennedys. Na koncertech střídá akordeon s kytarou, ale používá i netradiční nástroje, jako je třeba plastová láhev naplněná drobnými mincemi. Stejně jako hudební výrazy střídá i masky a grimasy, čímž nezapře své divadelní kořeny. Začínal totiž jako herec, později se živil jako pouliční muzikant a v současnosti už má na kontě čtyři dlouhohrající alba a několik celosvětových turné (koncertuje prakticky neustále). Předskakoval již na pražském koncertě the Dresden Dolls a poté s nimi objel celé turné po Austrálii a Novém Zélandu. S Amandou Palmer momentálně hraje také v novém projektu Evelyn Evelyn, z něhož několik ukázek v Praze určitě zazní také. V úvodu večera dostane slovo mladá charismatická písničkářka s harmonikou Jana Vébrová, která se s Jasonem Webleym potkala na koncertních pódiích už několikrát.


Více informací: www.palacakropolis.cz

Předprodej lístků v  kavárně Paláce Akropolis a Ticketpro
650,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
650,- Kč + poplatky v Ticketpro
700,- Kč  na místě


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz