Výstava – Praha si chce připomenout nástup Lucemburků na český trůn

29.08.2009 01:03

Praha (Pressweb) – Pražští radní schválili záměr uspořádat v roce 2010 výstavu k 700. výročí nástupu dynastie Lucemburků na český trůn.

Výstava – Praha si chce připomenout nástup Lucemburků na český trůn

Jan Lucemburský přijíždí do Prahy

Má reprezentativním způsobem a na úrovni nejnovějších vědeckých poznatků široké veřejnosti připomenout historický význam dynastického propojení střední a západní Evropy a politický odkaz prvního Lucemburka na českém trůně. Dnes o tom informoval Magistrát hl. m. Prahy.

Jako místo konání výstavy byl vybrán Dům U Kamenného zvonu a v jejím rámci proběhnou v sále 2. patra Domu U Kamenného zvonu různé doprovodné akce. Výstava má pracovní název Nástup Lucemburků na český trůn a zatím pracovní termín jejího konání je od konce září nebo začátku prosince příštího roku do konce ledna nebo začátku února roku 2011.

„Příští rok 3. prosince uplyne 700 let od ovládnutí Prahy Janem Lucemburským a od jeho sňatku s Eliškou Přemyslovnou. Na 7. únor 2011 připadá 700. výročí korunovace tohoto královského páru. Uvedenými historickými akty vstoupila na český trůn dynastie Lucemburků, která převzala politické a kulturní dědictví posledních Přemyslovců, dodala mu evropský rozměr a vytvořila z českého státu středoevropskou velmoc – soustátí České koruny. Praha se za vlády Lucemburků stala politickým centrem středověké svaté říše římské a nejdůležitější kulturní metropolí na sever od Alp a na východ od Rýna. Praha proto chce tato výročí důstojně připomenout. Výstava má být jedním z hlavních domácích i turistických vrcholů příštího kulturního i turistického roku v hlavním městě. Praha do výstavy investuje celkem 7,2 miliónu korun, z toho 400 tisíc půjde na přípravu ještě letos a zbytek v příštím roce," uvedl ranní Milan Richter.

Jak doplnil, podnět k uspořádání výstavy dali specialisté z Ústavu dějin umění AV ČR a z Filozofické fakulty UK v čele s PhDr. Klárou Benešovskou a akce by současně měla uzavřít trojici výstav o představitelích lucemburské dynastie ve střední Evropě. Jejími předchůdci byli v roce 2006 výstavy Karel IV. – císař z Boží milosti v New Yorku a Praze a Sigismundus Rex et Imperator v Budapešti. Záměr podpořili také oficiální činitelé partnerského města Lucemburku, velvyslanec Lucemburského velkovévodství v Praze a další autority.  

Organizační přípravu, produkci a realizaci výstavy, včetně vydání náležitě vybavené výstavní publikace (katalogu), jsou připraveny zajistit tři městské kulturní instituce: Muzeum hl. města Prahy, Galerie hl. města Prahy a Archiv hl. města Prahy. Ty ve svých sbírkách také uchovávají významnou část exponátů, které budou na výstavě prezentovány. Ke spoluúčasti na projektu výstavy bylo oficiálně přizváno partnerské město Prahy Lucemburk a bude se jednat i o přenesení celé výstavy nebo její upravené verze do Lucemburku po skončení pražské prezentace.

Jako místo konání výstavy byl vybrán Dům U Kamenného zvonu (čp. 605/I), původně gotický městský palác s nárožní obytnou věží, který je možno považovat za součást městské královské rezidence, upravené pro mladé královské manžele Jana a Elišku v prvním období po jejich příchodu do Prahy. Prostory domu poskytnou výstavě autentický rámec.

Výstava bude instalována ve všech expozičních prostorách domu od suterénu po druhé patro. Připomene prvního českého krále z Lucemburského rodu, jeho rodinu a rod, představí i osobnost královny Elišky a její přemyslovské kořeny.  Významnou součástí expozice bude zachycení  širšího dobového kontextu a zejména významu města Prahy v období přelomu 13. a 14. a první poloviny 14. století. Zápůjčky pro výstavní prezentaci poskytne řada významných českých i zahraničních institucí.

V rámci výstavy proběhnou v sále 2. patra Domu U Kamenného zvonu různé doprovodné akce: např. Mezinárodní kolokvium na téma „Sňatky jako kulturní výměna",  mezinárodní symposium „Hlavní města a rezidenční sídla středověkých monarchií", koncerty a přednášky pro veřejnost.

Rámcová osnova výstavy bude následující:

1)    Prolog – české země a Evropa na přelomu 13. a 14. stol.

2)    Nástup Jana Lucemburského na český trůn (události v Praze 23.11.1310 – 7.2.1311)

3)    První Lucemburk na českém trůně

    – přemyslovské dědictví
    – královna Eliška Přemyslovna
    – král cizinec – král diplomat
    – zrod soustátí Koruny království českého
    – vztah k rodnému Lucembursku 

4)    Kultura a umění první poloviny 14. století (gotika posledních Přemyslovců a prvního Lucemburka)

5)    Praha – metropole Českého království a České koruny 1300–1346 (zvláštní rozšířená část ve 2. patře)

6)    Epilog: Praha – metropole svaté říše římsk

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz