"mem-brány " P.L.Kopecký, prodejní výstava v Čajovně jedna báseň

07.04.2011 12:03

Mem-brány jsou fotomontáže vytvořené technikou tzv. samplování obrazu, kdy - podobně jako v hudbě - umělec na sebe vrství jednotlivé upravené části fotografie, jež ve většině případů vznikly tzv. malbou světlem (fotografování na dlouhou expozici při současném pohybu aparátem). Jedinečnost výtvarných děl umocňuje špičkový tisk na umělecká plátna o rozměrech 60x80 cm a 60x60cm.

Důležitým pomocníkem tvůrčího procesu je meditace. „Když ustal pohyb a zastavilo se myšlení, žádné myšlenky se netoulají, nevznikají žádné žádosti, ve vašem nitru se rozhostilo ticho – toto ticho je meditace. OSHO“ ... a právě v tomto tichu, v této „tmě mysli“ se rodí obrazy, které, ač mají zdroj ve vyfotografovaných objektech tohoto světa, jejich posláním je zobrazení výjevů ze světa vnitřního. Jejich pravolevá symetrie přirozeně navozuje pocit harmonie, rovnováhy, celistvosti...

K názvu „mem-brány“…jsou to svého druhu memy (kulturní obdoby genů) a brány do spirituálních, mystických krajin, jsou obrazovým záznamem změněného stavu vědomí, do kterého lze skrze ně vstoupit.

“Přál bych Vám, abyste si vychutnali některé ty vesmíry v těchto obrazech, tak jako jsem si to vychutnal já. ...a pokud se na některé ty obrázky budete dívat, tak je uslyšíte.”
Vlastimil Marek na vernisáži 11.11.10

http://galeriekopecky.net/

 prodejní výstava v Čajovně jedna báseň, Pod Zvonařkou 14, Praha 2

 

Autor: Alžběta Kroftová

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz