Jak nakreslit Karkulína - výstava ilustrátorky Ilon Wikland 18.8. - 16.9.2010

04.08.2010 21:00

Poklidný běh letošního léta se pražské veřejnosti pokusí zpestřit Skandinávský dům ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze (MKP) a také s Estonským a Švédským velvyslanectvím. Výstava světově známé ilustrátorky Ilon Wikland, která se proslavila především svými nezapomenutelnými ilustracemi ke knihám Astrid Lindgrenové, bude k vidění od 18. srpna do 16. září v Ústřední knihovně MKP na Mariánském nám. 1, P1.

Jak nakreslit Karkulína

Vernisáž výstavy za osobní účasti paní Wikland proběhne 17. srpna od 18 hodin v Ústřední knihovně. Malí kreslíři si pak o den později – ve středu 18. srpna od 14 hodin mohou užít radost z tvorby při výtvarné dílně ”Jak se kreslí Karkulín”. Kreslit a malovat se bude pod vedením paní Ilon v dětském oddělení Ústřední knihovny.

Ilon Wikland se narodila 5. února 1930 v estonském Tartu. V roce 1944 utekla s rodinou do Švédska, kde se setkala se známou spisovatelkou příběhů pro děti – Astrid Lindgrenovou. Té se kresby Ilon líbily, a tak začala jejich mnohaletá spolupráce. Výsledek této spolupráce těší generace čtenářů po celém světě. V České republice nejsou původní ilustrace ke knihám Astrid Lindgrenové příliš známé.

České překlady knih Astrid Lindgrenové doprovázejí většinou ilustrace od českých výtvarníků. Jedny z nejvýraznějších jsou jistě kresby Heleny Zmatlíkové, která doprovodila svými obrázky Děti z Bullerbynu nebo Karkulína ze střechy. Ale nezapomenutelnými dělají příběhy od Astrid Lindgrenové i jména jako Dušan Kállay (Mio, můj Mio / 2004), Jiří Kalousek (Ronja, dcera loupežníka / 1987, 2000), František Skála (Bratři, lví srdce / 1992, 2001, 2008) nebo Alena Ladová (Lotta z Rošťácké uličky / 1992, 2005, 2009).

Jsme rádi, že můžeme ilustrace, které doprovázely původní vydání knih, i jejich autorku, představit české veřejnosti právě v Městské knihovně v Praze.


www.mlp.cz

Autor: TZ Městská knihovna

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz