DOX – Centrum současného umění - doprovodné programy říjen 2009

06.10.2009 09:25

DOX – Centrum současného umění zve na sérii doprovodných programů Café DOX  (prezentace, diskuse a přednášky). Akce se konají v restauraci nebo v kavárně centra DOX, Poupětova 1, Praha 7. Začátek programů od 18 hodin, pokud není uvedeno jinak.

Hlavní část doprovodných programů připomíná dvaciteleté výročí listopadu 1989 ve specifickém úhlu jakým je vliv minulosti na současnou kritickou situaci České republiky. Jedná se o tématické diskuse, přednášky a prezentace k výstavě Zítřek začíná včera. Dále v programu bude diskuse k výstavě konverzí industriálních staveb AID a již tradiční prezentace českého designu „světového“.

Doprovodné programy k následujícím výstavám v DOX:

Výstava Zítřek začíná včera (7. 10. - 23. 11.) srovnává minulé a současné metody přesvědčování na příkladu politické reklamy, volební agitace současných politických stran a komerční reklamy. Výstava konfrontuje historii a současnost pomocí dvou monumentálních videoinstalací. První je propagandistický film z 50. let, jehož tématem je vojenská přehlídka na Letenské pláni. Druhou videoinstalací je závěrečná scéna dokumentárního filmu Český sen o fiktivním supermarketu. Důležitou součástí výstavy jsou práce umělců nejmladší generace, kteří vytvořili instalace, inspirované politickými slogany. K vidění budou také práce umělecké skupiny Pode Bal, která si všímá vztahu mezi komerčním a politickým marketingem z perspektivy českých dějin.

Výstava AID - akceptace - intervence – destrukce (1. 10. - 1. 11. 2009). Sonda do vývoje názorů generace mladých architektů na vnímání hodnot průmyslového dědictví v kontextu současného architektonického myšlení. V pořadí třetí výstava studentských alternativních projektů, které je vyústěním 5. mezinárodního bienále Industriální stopy 2009.


8. října / Diskuse: Střet generací?
Zástupci tří generací budou hovořit na téma současná politická krize ve společnosti a o roli jakou v ní hrají jednotlivé generace. Diskusi moderuje umělecký ředitel centra DOX, Jaroslav Anděl. Diskutující: Jiří Pehe – politolog, Petr Pithart – 1. místopředseda senátu ČR, Silvie Mitlenerová – mluvčí studentské iniciativy Inventura demokracie.

12. října / Diskuse: Přítomná minulost
Jaký je vliv komunistické minulosti na dnešní dění v ČR, zejména na dnešní politickou situaci.Moderuje Jaroslav Spurný – redaktor týdeníku Respekt. Diskutující: Jiřina Šiklová – socioložka, Ivan Gabal – politolog a Jan Holzer – politolog.

15. října / Polemická diskuse kurátorů výstavy AID s autory výstavy
Předmětem diskuse budou práce studentů českých architektonických škol, které zobrazují nejrůznější řešení konverzí industriálních staveb. Diskusi povedou kurátoři výstavy: Benjamin Frágner – vedoucí Výzkumného centra průmyslového dědictví a Petr Vorlík - fakulta architektury ČVUT.

19. října / Prezentace autorů filmu Český sen - Filipa Remundy a Víta Klusáka
Autoři filmu Český sen pohovoří o křehké hranici mezi dokonale vytvořenou iluzí a realitou. Vrátí se nejen k Českému snu, ale představí také ukázky z nového filmu o kampani kolem radaru.

21. října / Diskuse: Český design „světový“
Další z tématických diskusí z pravidelného cyklu o českém designu. Moderuje Jana Vinšová – manager projektů CZECHDESIGN.CZ

26. října / Přednáška Vizuální jazyk komunistické propagandy
Výklad se zaměří na analýzu vizuálního jazyka komunistické agitace a propagandy s ohledem na její historické kořeny a roli ve veřejném prostoru; postihne její proměny v obdobích reformních společenských změn v letech 1968 a 1989. Přednáška Marty Sylvestrové – historičky umění.

29. října / Diskuse: Inventura demokracie - dali nám politici dárek ke dvacetinám?
17. listopadu uveřejnila studentská iniciativa Inventura demokracie výzvu Dejte nám dárek ke dvacetinám, ve které žádala české zákonodárce o odstranění čtyř legislativních absurdit. Limitem měl být jeden rok, zbývající do 20. výročí sametové revoluce. Dostali jsme aspoň část z dárku? Součástí večera bude projekce videí ze schůzek s politiky. Besedu moderuje Tereza Vlasáková, studentka sociologie. Diskutující: Jakub Bachtík, student bohemistiky a kunsthistorie, Jiří Boudal, student filosofie a sociologie a Jakub Mráček, student VŠCHT.


Změna programu vyhrazena
Vstupné: 60,-Kč
Kapacita míst je omezená. Rezervace na:
judita@doxprague.org
Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice
www.doxprague.org, tel.: +420 224 930 927
Tram: 5, 12, zastávka Ortenovo nám., Metro: zastávka Nádraží Holešovice
Partneři centra DOX: Hlavní město Praha a TECHO
Akce se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz