„dopadl“ do Národního muzea tunový meteorit !

16.10.2009 15:23

Jedna z největší atrakcí  výstavy PŘÍBĚH PLANETY ZEMĚ zaujala své místo ve vstupní hale Národního muzea

 Návštěvníci mohou  obdivovat největší výstavní projekt Národního muzea v tomto roce: PŘÍBĚH PLANETY ZEMĚ.

Výstava Příběh planety Země poutavou formou představuje nejdůležitější mezníky dějin Země počínaje Velkým třeskem, ale odkazuje i k výhledům do budoucnosti: oteplování planety, využití alternativních energetických zdrojů.

„Na této mimořádné výstavě návštěvníci téměř na vlastní kůži zažijí shluk mlhovin, radioaktivní reakce na povrchu planet či hrůzu z dopadu meteoritů,“ přibližuje výstavu generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „A budou si muset dát dobrý pozor, aby nespadli do jícnu sopky,“ dodává s úsměvem.


Meteorit už dopadl
Největší meteorit, který kdy byl na území České republiky vystaven a určitě jeden z neobdivovanějších exponátů výstavy, dnes zaujal místo v Národním muzeu díky speciálnímu tanku s gumovými pásy, kterému se říká schodolez. Mimořádně  náročného úkolu se zhostila firma Hruby Moving, specialista na tento druh stěhování. Jedná se o jednu z technicky nejnáročnějších akcí, která se v muzeu za poslední roky udála.

Meteority obvykle dostávají jméno podle místa svého dopadu. Vystavený, téměř tunový (přesněji 950 kg) kus, se nazývá Muonionalusta. První meteorit  z většího roje byl nalezen v roce 1906 v oblasti Muoni, 140 km severně za polárním kruhem ve Švédsku. Dnes už víme asi o 40 dalších kusech, z nichž některé dosahují značné hmotnosti.


„Pád tak velkého meteoritu by způsobil jistě velkou ránu, ale jsme vědci, proto odmítáme případné spekulace, zda by meteorit této velikosti zlikvidoval plochu o rozloze Prahy 1, celé Prahy či jak velkou plochu Čech,“ upozorňuje ředitel Přírodovědeckého muzea Jiří Litochleb. Záleží totiž na mnoha okolnostech: zda by dopadl do vody, vlhkého či skalnatého prostředí apod.,“ dodává.

Výzkumem bylo prokázáno, že na Zemi tento meteorit dopadl během čtvrtohor, téměř před jedním milionem let (jeho pozemské stáří je cca 800 000–900 000 let) a je tedy patrně nejstarším dochovaným a nalezeným meteoritem. Jde zcela zřejmě o kovové jádro planetky, které se při střetu se zemí roztříštilo na mnoho kusů. Na Zemi tento meteorit prodělal čtyři období zalednění, byl vykopán v roce 2006  z ledovcových uloženin severské tundry nedaleko města Kiruny. Silná zvětralá kůra a přitmelené oblázky (souvky) různých hornin a nerostů nás nenechávají na pochybách, že pozemská historie tohoto kusu byla dlouhá a dramatická.

Do České republiky byl meteorit přivezen sběratelem Jiřím Šimkem před třemi lety, kdy ho nalezl ve Švédsku.

V Praze dne 25. září 2009

Kontakt:
Dr. Radka Schusterová, ved. odd. vnějších vztahů
Tel.224 497 202, mobil 724 412 255
radka­_schusterova@nm.cz

Zdroj:TZ národní muzeum

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz