Diskuse: Střet generací? - Centrum současného umění DOX

06.10.2009 09:16

Střet generací je úvodní diskusí k sérii doprovodných programů k projektu Zítřek začíná včera, první ze tří výstav, jež DOX připravil k dvacetiletému výročí 17. listopadu 1989. Výstava se zabývá  jazykem politické propagandy, současné volební agitace a komerční reklamy, kde jsou shody a rozdíly mezi nedávnou minulostí a současností nejzřetelnější.

Úvodní diskuse se zamýšlí nad rozdílnými generačními pohledy na současnost a nedávnou minulost. Zajímavé podněty k ní poskytují nedávné vědecké výzkumy zabývající se otázkou, nakolik zkušenosti z dětství ovlivňují jednání v dospělosti. Člověk se učí, když ještě není schopen ovlivňovat a formovat okolní svět. V dospělosti dokáže ovlivňovat prostředí, ale jeho schopnost učit se je výrazně omezená. Z této asymetrie pak vyplývá, že  dospělé jednání je determinováno zkušenostmi získanými v dětství a dospívání. Jinak řečeno: Zítřek začíná včera. Nebo také: Nakolik komunistická minulost ovlivňuje naši přítomnost?

Diskusi moderuje umělecký ředitel centra DOX, Jaroslav Anděl.

Diskutující:

Petr Pithart - 1. místopředseda senátu ČR
Jiří Pehe – politolog, ředitel New York University v Praze
Silvie Mitlenerová – mluvčí studentské iniciativy Inventura demokracie

Petr Pithart - místopředseda Senátu Parlamentu České republiky. Byl jedním ze signatářů Charty 77 a angažoval se i v oblasti samizdatové literatury. V roce 1989 a později se Petr Pithart angažoval v Občanském fóru. V období únor 1990 až červenec 1992 byl předsedou české vlády. V letech 1996–1998 a 2000–2004 byl předsedou Senátu a v letech 1998–2000 a od roku 2004 jeho místopředsedou. V roce 2003 neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta České republiky, od roku 1994 působí jako docent Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Po prvním svazku Obrana politiky, vydal Petr Pithart v nakladatelství Academia druhý svazek sebraných spisů s názvem Devětaosmdesátý. Autor vysvětluje cíle sametové revoluce roku 1989, jako byla otevřená společnost, pluralistické poměry, svobodná soutěž politických stran a další důležitá témata.

Jiří Pehe – politolog, ředitel New York University v Praze, přednáší na FSV UK. 1997-99 byl ředitelem Politického odboru prezidenta Václava Havla. 1995-97 vedl odbor Výzkumu a analýzy v Open Media Research Institute v Praze, 1988-1994 vedl odbor východoevropské analýzy v RFE/RL v Mnichově. 1985-1988 působil ve Freedom House v New Yorku. Vystudoval práva na UK a po emigraci do USA v roce 1981 též mezinárodní vztahy na Columbia University v New Yorku. Je politickým komentátorem a autorem knih o politice, The Prague Spring: A Mixed Legacy (1988) a Vytunelovaná demokracie (2002). V roce 2006 vydal román Na okraji zmizelého a v únoru 2009 pak další s názvem Tři tváře anděla.

Silvie Mitlenerová – mluvčí studentské iniciativy Inventura demokracie. Inventura demokracie je studentská iniciativa ke 20. výročí 17. listopadu. Jejím cílem je spojit oslavy dvacetiletí naší demokracie s kritickou reflexí dosavadního polistopadového vývoje společnosti a politiky. Iniciativa působí pod záštitou Studentské rady FF UK a Studentské unie UK. Její jádro ale tvoří zhruba čtyřicet vysokoškolských studentů nejen z různých fakult Karlovy univerzity, ale také z dalších vysokých škol – z VŠE, ČVUT, UMPRUM nebo Masarykovy univerzity v Brně.


Vstupné 60,-Kč. Kapacita CAFÉ DOX je omezená.
Rezervace míst:
judita@doxprague.org

Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice
TRAM: 5, 12, zastávka Ortenovo nám., Metro: zastávka Nádraží Holešovice
Otevírací hodiny: Po 10-18h, Út zavřeno, St-Pá 11-19h, So-Ne 10-18h
www.doxprague.org, E: judita@doxprague.org

Partneři centra DOX: Hlavní město Praha a TECHO.
Akce se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 03.05.2024

Svátek má Alexej

Citát pro dnešní den

Nikdy nepodceňujte naslouchání. Je to jedna z nejdůležitějších dovedností, kterou se můžete naučit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz