Centrum současného umění DOX - Návštěvnost výstavy o Janu Kaplickém láme rekordy

14.05.2010 09:33

Výstavu JAN KAPLICKÝ – VLASTNÍ CESTOU provází nebývalý zájem veřejnosti. Týdně si ji přichází do Centra současného umění DOX v Praze prohlédnout přes čtyři tisíce návštěvníků. Tedy více než přilákala kontroverzní Entropa.

Jan Kaplický

Čím si mimořádný zájem vysvětluje Leoš Válka, ředitel centra DOX? „Návrh Kaplického nové budovy Národní knihovny patří k nejdiskutovanějším tématům posledních let. Diskuse o návrhu nové budovy Národní knihovny se odehrávala bez znalosti autorovy tvorby. Výstava alespoň dodatečně umožňuje české veřejnosti seznámit se důkladně s dílem Jana Kaplického. Navíc záběr tvorby světoznámého architekta byl neuvěřitelně široký, takže jeho dílo oslovuje velmi různorodou škálu veřejnosti a nikoliv jen užší okruh znalců jednoho segmentu.“

Expozice se skutečně snaží představit osobnost a dílo světoznámého architekta v co nejširším uměleckém kontextu, od architektonických modelů, přes šperky a módu až po technologické postupy a užité materiály.  Na ploše více než 700 m2 vytvořil tým vedený architektkou Evou Jiřičnou monumentální prostorový labyrint nesoucí stovky metrů grafických instalací dokumentující většinu projektů Jana Kaplického a jeho studia FUTURE SYSTEMS. Vystaveno je rovněž 60 modelů, a to na stolech speciálně navržených pro tuto výstavu.

Návštěvníci oceňují, že ač Jan Kaplický byl především architekt, jeho nezaměnitelný tvůrčí rukopis je patrný i v mnoha dalších uměleckých disciplínách, jako je design šperků, návrh stolního nádobí nebo kolekce provokativního dámského oblečení.
Kaplického stavby rozhodně nejsou fádní. Jsou nepřehlédnutelné a kontroverzní. Inspirací mu často byly přírodní tvary - pavoučí sítě, motýlí křídla či rybí šupiny. Obdržel mnoho ocenění, mezi nejvýznamnější patří britská cena za architekturu Stirling Prize, udělená za stavbu Lord

DOX
Centrum současného umění
Poupětova 1, Praha 7

Po 10.00 – 18.00
Út zavřeno
St–Pá 11.00 – 19.00
So–Ne 10.00 – 18.00
www.doxprague.org

Autor: TZ: DOX

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz