Antoon van Dyck - Iconographie

25.10.2009 12:26

Van Dyckovy grafiky byly a dodnes jsou oceňovány především pro svůj živý výraz, mistrovskou kresbu a působivou kompozici

Antoon van Dyck - Iconographiem 7. 10. 2009 - 10. 1. 2010

Antoon van Dyck (1599-1641), jeden z nejproslulejších barokních malířů, žák Hendricka van Balena a Petera Paula Rubense, působil kromě rodných Antverp také úspěšně v Itálii a v Anglii. Stal se vyhledávaným portrétistou s citlivým a vytříbeným rukopisem. Širší veřejnosti je však dnes méně známo, že byl nejen výborným malířem, ale také bravurním kreslířem a autorem obdivuhodných leptů. Počet jeho vlastnoručních grafik není veliký - jde o  osmnáct leptů - v dějinách umění má však i jeho grafická tvorba důležité místo.

Van Dyckovy grafiky byly a dodnes jsou oceňovány především pro svůj živý výraz, mistrovskou kresbu a působivou kompozici. Námětově se kromě dvou grafik jedná o podobizny, které většinou zachycují Van Dyckovy současníky  umělce. Tato díla vznikla patrně mezi roky 1630-1632 a později byla začleněna do cyklu portrétů významných umělců, učenců a státníků, který je od 18. století označován názvem Iconographie. Portrétní cyklus byl Van Dyckovou iniciativou, podle malířových předloh vytvořili přední nizozemští rytci živě podané podobizny, které byly pro svou výtvarnou kvalitu vždy vysoce ceněny a hojně napodobovány. Rytci, kteří se na díle podíleli, patřili k nejlepším mistrům svého řemesla ve své době. Většinu z nich znal Van Dyck z doby svého působení v Rubensově dílně, jako např. Paula Pontia a Lucase Vorstermana st., kteří jsou autory největšího počtu mědirytů.

Mezi autory rytin dále figurují Robert van Voerst, Pieter de Jode mladší, Schelte à Bolswert, Willem Hondius a další. Nejpočetnější skupinu v cyklu tvoří soubor umělců a milovníků umění, zahrnující malíře, rytce, sochaře a architekty,  především Vlámy, umělcovy učitele, vzory, přátele, kolegy. Někteří, jako na příklad malíři Frans Francken st., Adam van Noort, Jan Bruegel st. aj. jsou zastoupení na Van Dyckových vlastnoručních leptech. Část podobizen zachycuje umělce, které Van Dyck poznal během svého pobytu v Anglii, jako např. velšského architekta Inigo Jonese,  působícího ve službách anglického krále Karla I., živě zobrazeného v bravurně provedeném mědirytu od Roberta van Voerst. Do cyklu bylo zařazeno také několik umělců ze severního Nizozemí jako např. Michiel Jansz. van Mierevelt, a dále francouzský mistr  leptu Jacques Callot. Umělci jsou v Iconographii  zobrazeni v sebevědomých postojích či v soustředěném zamyšlení, které poukazuje k intelektuální povaze jejich tvorby.  Převážně jsou zachyceni bez atributů své profese (štětce. palety atd.), v elegantním  oděvu,  jejich portréty se tím připodobňují podobiznám učenců a státníků, čímž je vyzdvihována jejich společenská prestiž.

První vydání cyklu, které vyšlo za Van Dyckova života, obsahovalo osmdesát portrétů. Úspěšný cyklus byl po umělcově úmrtí rozšiřován o další listy a opakovaně vydáván. Edice z roku 1645 zahrnuje i vlastnoruční Van Dyckovy lepty, které však byly doplněné v technice mědirytu jinými rytci. Vydavatel objednal i několik dalších portrétů podle umělcových předloh a celkový počet grafik v sérii tak dosáhl stovky. V pozdějších edicích se tento počet ještě zvýšil.

Výstava v grafickém kabinetu ve Šternberském paláci z cyklu představí výběr osmi grafických listů.     

  Blanka Kubíková

kurátorka grafické sbírky SGK NG

DOPROVODNÝ PROGRAM:
Komentovaná prohlídka s kurátorkou

2. 12. 2009 (středa)     v 15. 30   Antoon van Dyck - Iconographie  

Grafické  kabinety  tvoří vždy dočasnou součást stálé expozice, vzhledem k citlivosti vystavovaného materiálu musí být exponáty  pravidelně po třech 2009 měsících obměňovány.

S výjimkou pravidelných hodin volného vstupu (každou první středu v měsíci od 15 - 20 hodin)

zaplatí návštěvník vstupné do celé expozice Evropské umění od antiky do závěru baroka,

s možností individuální prohlídky:

Vstupné: 150,- Kč / základní

              80,- Kč/ snížené

              200- Kč/ rodinné

Od 16 hodin snížené vstupné: 80/ 40/ 100 Kč v jednotlivých kategoriích.

Otevírací doba: Denně kromě pondělí od 10 - 18 hodin

www.ngprague.cz
 

Národní galerie v Praze - Šternberský palác

Kurátorka grafického kabinetu: PhDr. Blanka Kubíková

Tiskové zpravodajství ze dne 12.10. 2009

Adresa: Národní galerie v Praze -  Šternberský palác, Hradčanské nám. 15, Praha 1

Kontakt pro novináře: Petra Jungwirthová, tisková mluvčí

tel.: 222 32 14 59, mob.: 606 166 513 ; e-mail: jungwirthova@ngprague.cz

Zdroj:TZ Národní galerie

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz