Krtek „ROAD“- zážitková turistika, pražské podzemí

25.03.2009 18:26

Nahlédněte s námi do pražského technického podzemí. Přijměte naši nabídku a pojďte si s námi projít jednu ze čtyř tras vedoucích desítky metrů pod povrchem historického centra hlavního města Prahy.

Krtek „ROAD“- zážitková turistika, pražské podzemí

 
Uvidíte podzemní tunely – kolektory, v nichž je uložena převážná část inženýrských sítí zajišťující chod moderního velkoměsta.

Seznámíme Vás s technologií výstavby kolektorů a se způsobem uložení inženýrských sítí. Ukážeme Vám centrální dispečink, kde uvidíte jeden z nejmodernějších a nejrozsáhlejších způsobů monitoringu na světě. Nabídneme Vám ukázky průvrtů s inženýrskými sítěmi vedoucími z kolektoru přímo do sklepů domů. Budete si moci prohlédnout důlní nádraží a svézt se důlní lokomotivou.

Nahlédnete až 40 metrů pod zemský povrch. Projdete se pod historickými památkami, jako je Prašná brána, Obecní dům, Staroměstské náměstí, Týnský chrám a řada dalších. Uvidíte pražské technické podzemí, které jezdí obdivovat odborníci z celého světa. Ukázka prohlídky

Jak si můžete prohlídku objednat?
Pomocí rezervačního systému, který najdete zde Rezervace
V případě zájmu je možné zakoupit pro jednotlivce i skupiny dárkové poukázky (více na www.hkp.cz – zážitková turistika).

Kdy do kolektoru?
Kolektory jsou přístupné ve dnech:
Skupinové prohlídky (maximálně 16 osob)
pondělí 9:00 – 11:00 hod., 11:30 – 13:30 hod., 14:00 – 16:00 hod.
středa  8:30 – 10:30 hod., 11:00 – 13:00 hod., 16:00 – 18:00 hod.
Prohlídky pro jednotlivce ( 1 až 16 osob)
středa od 13:30 do 15:30 hod.
  
Kolik zaplatíte?
Fixní cena za skupinovou vstupenku je od 1.6.2008 pro všechny trasy stejná a činí 4 500,– Kč.
Cena pro jednotlivce 300,– Kč.
Vstup do kolektoru pouze s platnou vstupenkou.
Storno podmínky

Výběr trasy
Trasa A  Trasa B  Trasa C  Trasa D 

Veškeré dotazy zasílejte na mailovou adresu:mail to: janeckovad@ko­lektory.cz


Trasa A – „Kolektor Centrum 1 – Senovážné náměstí"
Nenáročná a nejkratší trasa vhodná pro méně zdatné turisty a laiky je dlouhá 900 m s možností svezení důlní lokomotivou.

Vstup do kolektoru je na Senovážném náměstí, kde se návštěvníci pomocí výtahu přesunou do hloubky cca 30 m do kolektoru Centrum 1. Prohlídka vede kolektorem ve směru k Ovocnému trhu a zpět.

Trasa v číslech:
délka trasy 900 m, počet návštěvníků max. 16, max. hloubka 30 m, čas prohlídky cca 1,5 hod.

Náplň prohlídky:
Seznámení s činností centrálního dispečinku, základní informace o kolektorech obecně, vysvětlení funkce jednotlivých prvků monitoringu, prohlídka důlního nádraží s důlními mechanismy, předvedení inženýrských sítí vedených v kolektoru a jejich uložení a ukázky stavebních částí kolektoru. Prohlídka a výklad zaměřený spíše na zajímavosti s ukázkami mimořádných situací (poplach, siréna, výpadek elektřiny, požár).


SENOVÁŽNÉ NÁM. – VODIČKOVA
Prohlídka nově vybudovaného kolektoru vybaveného nejmodernějším technickým zařízením určená pro techniky a odbornou veřejnost.

Vstup do kolektoru je opět na Senovážném náměstí. Prohlídka začíná seznámením s dispečinkem, odkud se návštěvníci odeberou pomocí výtahu 30 m pod zem do kolektoru C 1. Následuje krátké svezení vláčkem a prohlídka pokračuje pod ulicí Jindřišskou směrem na Václavské náměstí. Trasa končí v ulici Vodičkova, kde se návštěvníci seznámí s nejnovějším kolektorem Vodičkova, jehož provoz byl zahájen koncem roku 2007.
Po zvláštní domluvě je možné prohlídku prodloužit až na Karlovo náměstí a vystoupit u Novoměstské radnice. V tomto případě je nutné z časových důvodů objednat poslední prohlídku dne.

Trasa v číslech:
délka trasy 1,3 km, čas prohlídky cca 1,5 – 2 h, hloubka cca 15–30m, cestou nutno zdolat 5 žebříků

Náplň prohlídky:
Základní informace o kolektorech, ukázky vedení inženýrských sítí a jejich uložení, seznámení s nejmodernější technologií výstavby kolektorů, ukázky špičkové techniky v zajištění monitoringu kolektorů, předvedení mimořádných situací.
Představení kolektoru Vodičkova jako ojedinělé stavby budované ve velmi nepříznivých geologických podmínkách, který řadí tento kolektor mezi nejmodernější a technicky nejlépe vybavené podzemní stavby v Evropě.


Trasa C – „Kolektor Centrum 1 – Příkopy – Celetná ( Královská cesta )"
Zajímavá trasa částečně vedoucí i pod historickým jádrem města s výstupem historickým sklepením. Patří k fyzicky náročnějším, část trasy je možné jet důlní lokomotivou.

Začátek prohlídky je na Senovážném náměstí vstupem do hlubinného kolektoru Centrum 1 pomocí výtahu do hloubky 30m a pokračuje nahoru do kolektoru Příkopy. Dále vede ulicí Senovážnou směrem k Obecnímu domu, kde odbočuje ke kolektoru Celená. Pokračuje ulicí Králodvorskou a u domu U Černé Matky Boží směruje do kolektoru Celená. Zde cca po 300 metrech chůze vystoupí návštěvníci na povrch historickým sklepením domu v Celetné ulici nedaleko Týnského chrámu.

Trasa v číslech:
délka trasy je 1200 m, čas prohlídky 2 hod., max. hloubka cca 30 m, nutno zdolat 7 žebříků, počet návštěvníků max. 16.

Náplň prohlídky:
Podrobné technicky zaměřené informace o kolektorech, seznámení se s prací na centrálním dispečinku, ukázky rozdílných technologií výstavby kolektorů a technologií inženýrských sítí, prohlídka důlního nádraží s důlními mechanismy, předvedení mimořádných situací, ukázky průvrtů s inženýrskými sítěmi vedoucími z kolektoru přímo do sklepů domů. Výstup historickým sklepením přímo v centru Prahy u Staroměstského náměstí.


Trasa D – „Senovážné náměstí – Příkopy – Slovanský dům"
Atraktivní trasa dlouhá přibližně 1000 m s velkým počtem technických zajímavostí, fyzicky nejnáročnější, zaměřená na návštěvníky z řad odborné veřejnosti. V nabídce je možnost svézt se část trasy důlní lokomotivou.

Prohlídka začíná na Senovážném náměstí vstupem pomocí výtahu do hlubinného kolektoru Centrum 1 (cca 30 m pod zem). Pokračuje nahoru do kolektoru Příkopy, kde je nutno zdolat 5 žebříků v celkové délce 19 m, dále vede v hloubce 12 m ulicí Senovážnou směrem k Obecnímu domu (před Obecním domem je třeba sestoupit po 5 m žebříku) a cca po 150 m chůze pod ulicí na Příkopě končí trasa výstupem přes rozvodnu zdoláním 8 m žebříku do prostor Slovanského domu.

Trasa v číslech:
délka trasy je 1000 m, čas prohlídky 2 hod., max. hloubka 30 m, nutno zdolat 7 žebříků, počet návštěvníků max. 16.

Náplň prohlídky:
Technicky zaměřené informace o kolektorech, seznámení s prací na centrálním dispečinku, vysvětlení funkce jednotlivých prvků monitoringu, ukázky rozdílných technologií výstavby kolektorů a technologií inženýrských sítí, prohlídka důlního nádraží s důlními mechanismy, ukázky mimořádných situací aj.

Pešlova 341
190 00 Praha 9
tel: 272 184 111
kolektory@kolek­tory.cz
 
 http://www.kolektory.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 16.04.2024

Svátek má Irena

Citát pro dnešní den

Život je jako divoký tygr. Můžeš si lehnout a položit si jeho tlapu na hlavu, nebo ho osedlat a jet na něm.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz