Jarní procházka místy, která jsou poznamenána svěží tvorbou Davida Černého

31.03.2009 15:33

Máme pocit, že pokud napíšeme o Davidu Černém cokoliv, tak už to dávno někdo napsal před námi. Určitě je však dobré si pro připomenutí a pochopení dostupná díla prohlédnout a malá procházka po Praze nám také neuškodí. Je jaro a tak jdeme na 

Jarní procházka místy, která jsou poznamenána svěží tvorbou Davida Černého

Nám se na jeho tvorbě nejvíce líbí, že to není nuda, ale tvorba lechtivě provokativní. Cítíme v pozadí správnost jeho konání, hlavně proto, že vyvolává diskuze. Probouzí lidi z letargie, a pokud  skutečně máme snahu se zamyslet, vidíme skutečnou pravdu vyjádřenou s notnou dávkou nadsázky. A je  možné, vlastně víc jak pravděpodobné, že se to někomu nelíbí. Příkladem toho je  určitě Entropa, ve své jedinečnosti primární, neopakovatelné dílo. Ale už dost, ať opravdu nemáte pocit, že papouškujeme něco, co už je dávno notoricky známé.

Je dobré, že všechna díla jsou v blízkosti centra, v místech, kde je vždy poblíž nějaká příjemná hospůdka, a tak procházka nebude určitě samoúčelná.

Zastavení první, Žižkov „ miminka", televizní vysílač, který sám o sobě značně rozvlnil  názorovou  hladinu. Miminka vyrobená z černého laminátu lezou po trupu věže a dnes už téměř po deseti letech nám připadá, že věž by bez nich byla fádní a nemohla snad ani existovat.

Zastavení druhé, pasáž Lucerna. Svatý Václav na „chcíplém koni" Jezdecká socha inspirovaná slavným Myslbekovým dílem, určená původně pro aulu Hlavní pošty. Také ta nenašla pochopení pana ředitele, který si patrně nedovolí ani povolit kravatu, natož dráždit nadřízené pány něčím podobným. A tak se na sochu práší v Lucerně a taky to není špatné.

Zastavení třetí, Hergetova cihelna na Malé Straně, „čurající fontána".  Dámy se červenají, pánové usmívají, dětí skotačí a dvě mužské postavy z výšky močí na českou republiku. Dvě bronzové postavy s mohutnými penisy v pravidelných rytmech píšou na hladinu slogan řízený počítačem.  Jednou SMS zprávou jste však schopni pohyby penisu ovlivnit a pánové obratně vykrouží i váš vzkaz.

Zastavení čtvrté a poslední, Smíchov, „ Růžová řiť od tanku".  V místech, kde ještě pamatujeme památník osvoboditelů, tank Rudé armády, nyní září v zeleném trávníku torzo růžového tanku. Původní tank , který David Černý v roce 1989 ze dne na den natřel  růžovou barvou, odpočívá v muzeu v Lešanech.

Věcí, které David Černý vytvořil, je po Praze asi ještě daleko víc, možná se k nim vrátíme, možná že ne, bude záležet  na náladě.........   

http://www.davidcerny.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

David Černý


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz